ZAJEDNIČKA BERZA STRUJE SRBIJE, MAĐARSKE I SLOVENIJE: Uskoro stvaranje potpuno integrisanih energetskih sistema

Novosti online

09. 04. 2024. u 15:20

ZAJEDNIČKA berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije mogla bi da počne sa radom u drugoj polovini 2024, što će povećati bezbednost snabdevanja svih zemalja učesnica, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto nakon potpisivanja sporazuma u Budimpešti.

ЗАЈЕДНИЧКА БЕРЗА СТРУЈЕ СРБИЈЕ, МАЂАРСКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: Ускоро стварање потпуно интегрисаних енергетских система

Foto Z. Jovanović

Sijarto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom za energetiku Srbije Veljkom Kovačevićem i slovenačkim ministrom energetike Bojanom Kumerom, naveo da je potpisivanje projekta „Bluskaj“ odlična vest, prenela je mađarska agencija MTI.

Prema njegovim rečima, trgovina električnom energijom između pomenutih zemalja će biti brza i bez barijera, a ugovor stvara i veće tržište koje će imati povoljan uticaj na cene.

Mađarski ministar je istakao da se sporazum odnosi na saradnju između država članica Evropske unije i zemlje kandidata za članstvo u EU, tako da predstavlja „još jedan korak u pravcu realizacije energetske integracije“ Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Naš cilj je da stvorimo energetske sisteme u regionu koji su maksimalno integrisani, naglasio je Sijarto.

Dodao je da će, prema očekivanja, potražnja za električnom energijom u centralnoj Evropi porasti za 50 odsto do 2030. godine.

 

BONUS VIDEO: VUČIĆ SA FRANCUSKIM PRIVREDNICIMA: Na pragu smo da potpišemo veliki ugovor u vezi sa nabavkom rafala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave