MINISTAR MALI: Polovina priliva od Komercijalne banke za stare kredite

Tanjug

09. 12. 2020. u 11:33

DO kraja godine biće završen proces nalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku od čega se očekuje priliv od 400 miliona evra, a najveći deo tih sredstava biće iskoričhen za vraćanje starih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. godine, kaže ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ: Половина прилива од Комерцијалне банке за старе кредите

Siniša Mali / Foto Tanjug

On je u Skupštini Srbije, gde je obrazlozio nekoliko zakona, među kojima su i izmene Zakona o javnom dugu, rekao da prihodi od Komercijalne banke nisu uračunati u budžet.

-Te prihode nismo računali, jer smo hteli da budemo konezervativni i realni. To će se desiti i to je važno. Skoro polovinu novca, 170 miliona evra, iskoristićemo za vraćanje strarih skupih kredita, među kojima je i kredit uzet od Azerbejdžana 2012. po kamatnoj stopi od četiri odsto - kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da ako vratimo kredit Azerbejdžanu, dodatno ćemo smanjiti učešće javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto.

-Stvaramo bolju i sigurniju budućnost za našu decu. Ne želimo da im ostavimo skupe kredite - rekao je Mali i naveo da je reč o kreditima koje je uzela prethodna vlast.

Mali je rekao da je najvažnija stvar u izmenama Zakona o javnom dugu stvaranje malo fleksibilnije procedure kako bi mogli da se smanje troškovi zaduživanja.

-Projekcija centralnog nivoa javnog duga je 57,9 odsto. Daleko smo ispod Mastrihta i nivoa od 60 odsto, uprkos pandemiji - kaže Mali.

Naveo je da je ukupno učešće javnog duga na dan 31. decembar 2019. bilo 52 odsto, da je nivo javnog duga porastao u 2020. godini, ali da je pod kontrolom.

Mali kaže da učešće javnog duga za narednu godinu i deficit od tri odsto daje mogućnost da već naredne godine nastavimo smanjenje učešća javnog duga i da dođemo do 57,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)