BRNABIĆ NAJAVILA: Početkom 2022. godine autoput do Požege

Tanjug

21. 12. 2020. u 13:09

PREMIJERKA Ana Brnabić, koja je danas posetila Ovčarsko-kablarsku klisuru i Ovčar banju, najavila je da će početkom 2022. biti pušten u saobraćaj autoput do Požege, ali i da će biti revitalizaovana klisura kao prirodno dobro prve kategorije.

БРНАБИЋ НАЈАВИЛА: Почетком 2022. године аутопут до Пожеге

Foto Tanjug

Ona je obišla klisuru zajedno s ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić povodom početka novog projekta za uređenje Ovčarsko-kablarske klisure.

-Izgradnja autoputa do Požege značiće da se čitav saobraćaj klisure seli tako da imamo konačno uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije. Što danas kada dođete ovde, nažalost, ne bi znali da jeste - navela je Brnabićeva.

Podsetila je da su slične stvari sa izmeštanjem saobraćaja iz zštićenih područja urađene na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, i to je danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

-Zamislite šta onda možemo da uradimo ovde u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ovo je predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i dužni smo da ovo vratimo i prirodi i građanima - istakla je premijerka.

Podsetila je i da je projekat pokrenut kada je bilo sigurno da će autoput do Požege biti otvoren početkom 2022. i da je cilj bio da se paralelno radi na uređenju klisure.

I kada bude izmešten saobaćaj da ovde budu urađene u klisuri značajne stvari, rekla je ona.

-Mislim da ćemo se već sledeće godine videti ovde na rekonstrisanom trgu u Ovčar banji, moramo da završimo i izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čcišćenje, da završimo dva pristaništa jezeru, parkine, uređenje centralnog trga, otvaranje prirodnjačkog muzeja i drugo. To su sve kratkoročni ciljevi. Moraju da se ulože značajna sredstva zbog turizma, ali i zbog naše dužnosti prema prirodi i našem kulturnom nasleđu - naglasila je Branbićeva.

Kaže da će na tom projektu raditi zajedno tri ministarstva zadužena za turizam, životnu sredinu i infrastrukturu, u saradnji sa Čačkom.

-Već sledeće godine se vidimo i 2022. godine imaćemo i autoput do Požege, ali i klisuru koja će izledati kao prirodno dobro prve kategorije - poručila je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!