U ŠPANIJI "PAO" SRPSKI DRŽAVLJANIN: Mirza Mašović uhapšen po zahtevu švedskih vlasti zbog trgovine drogom (VIDEO)

J.D.Lj.

29. 11. 2023. u 22:25

MIRZA Mašović (41), srpski državljanin, poreklom iz Novog Pazara, priveden je u luksuznoj vili u blizini Barselone, pošto je Švedska za njim izdala Evropski nalog za hapšenje zbog sumnje da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koja je trgovala drogom i učestvovala u ratu suprotstavljenih klanova.

У ШПАНИЈИ ПАО СРПСКИ ДРЖАВЉАНИН: Мирза Машовић ухапшен по захтеву шведских власти због трговине дрогом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub/ Narcodiario

Kako prenose španski mediji, katalonska policija saopštila je i zvanično da je hapšenje izvedeno u njegovoj luksuznoj vili.

- Mirza Mašović za kojim je Švedska duže vreme tragala je lociran i agenti policije iz te države doputovali su u Barselonu kako bi učestvovali u pretresu njegove luksuzne vile. Pre nego što su agenti upali unutra, policija je opkolila kuću, a zatim im je u ruke "pao" i osumnjičeni Mašović - prenose španski mediji.

U ovoj velikoj policijskoj akciji, prilikom hapšenja osumnjičenog i pretresom njegove vile, zaplenjeno je više hard diskova i drugih uređaja za skladištenje podataka, nekoliko mobilnih telefona, ali i dosta gotovine. Reč je o i 6.500 evra u gotovini, mada se sumnja da Mašović poseduje mnogo više "keša".

On je prebačen u pritvor, u kojem će čekati ekstradiciju Švedskoj.

PORODIČNI BIZNIS?

Švercom narkotika, uglavnom heroina i kokaina, bavi se, kako tvrde švedski istražitelji, cela familija Mašović.

Nailova sestra Rabinja Đerlek (54) uhapšena je 2008. na graničnom prelazu kod Priboja. U njenom zatamnjenom BMW-u policijski pas nanjušio je skrivenih pet kilograma heroina, a carinici su pronašli i 330.000 evra. U automobilu je bila sa suprugom Alijom(57), a oboje imaju srpsko državljanstvo.

Švedska policija sumnja da se Mašovići, kad stvari "zaguste", skrivaju u rodnom Novom Pazaru. Nakon višemesečnih "odmora" ilegalno prelaze granicu i vraćaju se ponovo na sever Evrope.

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz istrage, ovaj novopazarac dugo godina živeo je u Malmeu. Tamo je, navodno, zajedno sa bratom Mirtezom, držao luksuzni restoran u Lundu, koji je bio na meti bombaša 2008. godine.

Godinu dana kasnije, njegov mlađi brat Mirtez ubijen je hicima iz pištolja u Malmeu, dok je bio za volanom svog automobila. Kamere sa obližnjeg lokala usnimila je kako jedan mladić prilazi crnom "Volvou", koji se zaustavio na raskrsnici. Uperio je pištolj u vozača, izvukao ga iz vozila, pretukao i ispraznio celi šaržer iz svoje 9-milimetarske Crvene zastave u njega. Uskočio je potom u žrtvin "Volvo" i pobegao.

Tako je sa 11 hitaca u grudi, vrat i glavu, u centru Malmea, likvidiran Mirtez Mašović, jedan od dvojice sinova, navodnog švedskog narkobosa Naila Mašovića, zvanog "strašni Nail". On, nezvanično, poseduje brojne i nekretnine u Srbiji, kao i dve firme u Novom Pazaru.

"Strašni Nail", prema poacima švedske policije, godinama vodi srpski narkoklan M-falange, dok albanska porodica Kupa diriguje suparničkim klanom K-falange. Mašovići su poreklom iz Pazara, a Kupe iz Preševa.

Nakon toga počeo je krvavi rat dvaju klanova čiji su vojnici poreklom Srbi, Albanci, Hrvati, ali i Iranci, Kinezi i Arapi.Policija je više puta intervenisala, no kad je ubijen Mirtez, stvari su izmakle kontroli.

Nakon Mirtezovog ubistva, u znak osvete ubijen je Melvur Kupa, jedan od vođa K-falange. Izrešetan je u šoping centru pred zapanjenim prolaznicima, a organizaciju preuzima Valdet Vali Kupa, njegov mlađi, 22-godišnji brat.

- Tako su u septembru 2009. Kupe pokušale likvidirati Mirzu Mišovića, koji je dan ranije, izašao iz zatvora, ali su s dva hica pogodili njegovog prijatelja Nermina K. Na Mirzu je nepoznati napadač pucao iz "uzija" dok se vozio autom niz ulicu, ali ga je promašio. Mirza je pucajući, s ranjenim Nerminom na suvozačkom sedištu, dodao gas i pobegao.

SUĐENjE

Mirtezov ubica Mohamed Amin Abedi (24) nižerangirani je vojnik K-falange, osuđivan ranije. Uhapšen je 2009., nakon godinu dana bekstva zbog ubistva Mašovića. Prvo ročište na sudu, na Dan zaljubljenih, izgledalo je kao cirkus. Zgradu suda opkolili su naoružani specijalci, a članovi oba zaraćena klana, u velikom broju, došli su na pretres.

Mogućnost napada na Abedija bila je velika, pa je smešten iza neprobojnog stakla, vidno uplašen, izneo odbranu. Mirza i Nail sedeli su uz tužioca, pet metara udaljeni od Abedija. U jednom trenu Mirza je i pokušao nasrnuti na bratovog ubicu, ali ga je zaustavila sudski straža.

Abedi je osuđen je na 15 godina zatvora za Mirzetovu likvidaciju i naredne godine trebalo bi da izađe iz zatvora.

Policija je deo klanova razbila operacijom "Targa" kada su uhvatili i osudili deo članova. Oni koji su ostali na slobodi, preuzeli su biznis i navodno, pokušavaju voditi normalan život.

Ipak Mirza, sklon razmetanju i trošenju novca, jednom je uhapšen u svom narandžastom "Lambordžiniju" jer je provocirao policijsku patrolu turirajući pred njima. Onda je 2010. ranjen u Malmeu, a napadač nije pronađen.

On se potom preselio u Kataloniju. Neki strani mediji pisali su da je, navodno, povezan sa nekim likvidacijama koje su usledile u Malmeu posle ubistva njegovog mlađeg brata i da je baš on naručio krvnu osvetu.

Međutim on sada, kako tvrde švedske vlasti, nije uhapšen zbog tih sumnjivih ubistava, već zbog sumnje da je organizovao šverc droge iz Španije u Srbiju i Crnu Goru. Švedska je već zatražila od Nacionalnog suda Španije da ga izruči i on bi mogao da bude ekstradiran već narednih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024