TUŽILAŠTVO U NIŠU ISTRAŽUJE SMRT BRATA UBICE MALE DANKE: Utvrditi okolnosti pod kojima je preminuo Dalibor Dragijević

Tanjug

26. 04. 2024. u 11:08

APELACIONO javno tužilaštvo u Nišu ovlastilo je Više javno tužilaštvo u tom gradu da preduzme radnje i mere radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je 7. aprila preminuo Dalibor Dragijević u Policijskoj stanici u Boru tokom zadržavanja.

ТУЖИЛАШТВО У НИШУ ИСТРАЖУЈЕ СМРТ БРАТА УБИЦЕ МАЛЕ ДАНКЕ: Утврдити околности под којима је преминуо Далибор Драгијевић

Foto: Tanjug`

On je u policiji tada zadržan po nalogu VJT u Zaječaru zbog sumnje da je pomagao svom bratu Dejanu D. da sakrije telo devojčice, koje još nije pronađeno.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je po prispeću obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu u Beogradu o njegovoj smrti, podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u ovom postupku, a u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja.

Inače, kako saznaje Tanjug, Opšte obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca iz 2017. godine propisano je da su svi javni tužioci dužni da u predmetima koji se odnose na moguće slučajeve zlostavljanja od strane policijskih službenika preduzmu radnje i mere predviđene Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, dok je u tački 4 Metodologije propisano da istragu ne treba da vodi javni tužilac koji je postupao ili postupa i u predmetu u kojem se oštećeni (navodna žrtva zlostavljana) pojavljuje kao okrivljeni ili svedok.

Apelaciono tužilaštvo u Nišu je, razmatrajući navode predloga VJT u Zaječaru, kao i dostavljene priloge, utvrdilo da su svi nosioci javnotužilačke funkcije u tom tužilaštvu preduzimali radnje u predmetu u kojem je sada pokojni Dalibor Dragijević imao svojstvo okrivljenog, zbog čega postoje stvarni razlozi zbog kojih VJT u Zaječaru nije moglo sprovesti istragu na način propisan tom Metodologijom radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je on preminuo.

Dragijević je preminuo 7. aprila u Policijskoj stanici u Boru, gde je bio priveden zbog sumnje da je pomogao svom bratu Dejanu da sakrije telo dvogodišnje devojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još nije pronađeno.

Zakon o javnom tužilaštvu u članu 21 propisuje da "neposredno viši glavni javni tužilac može obrazloženim rešenjem ovlastiti niže javno tužilaštvo da postupa u stvari iz nadležnosti drugog nižeg javnog tužilaštva ako je nadležno javno tužilaštvo sprečeno iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u predmetu", što je rešenje o supstituciji.

BONUS VIDEO: TESTIRANjE NA DEONICI BRZE PRUGE NOVI SAD - VRBAS: Postignuta brzina od 202 kilometara na sat


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini