DRAGO JOVANOVIĆ: Vreme provedeno sa dragim ljudima je neprocenjivo, a slobodno vreme je luksuz

Dušan Cakić

11. 07. 2023. u 09:15

DRAGO JOVANOVIĆ voditelj jutarnjeg programa "Uranak" na K1 televiziji i glavni i odgovorni urednik TV DR za "TV Novosti" otkriva svoja interesovanja i znanja o zdravlju i medicini, koje u svojim emisijama nesebično deli sa celom naciojom.

ДРАГО ЈОВАНОВИЋ: Време проведено са драгим људима је непроцењиво, а слободно време је луксуз

Foto: Miloš Nadaždin

Kako skoro dve decenije radi posao TV novinara i voditelja, Drago ističe da lako može da se upadne u kolotečinu i da dođe do zasićenja, kao i da poznaje sveobuhvatnu sliku zdravstvenog stanja građana Srbije, pa nas vešto uvodi i u teme koje su često i neprijatne. Pažljivo odabranim odevnimkombinacijama i odmerenim stavom pri svakom pojavljivanju  na malim ekranima, stekao je zvanje jednog od najstilizovanijih voditelja u našoj zemlji. Na početku razgovora Drago govori šta ga je, kako i kada odvelo u novinarske vode.

Foto: Miloš Nadaždin

 

- Još od srednjoškolskih dana bio sam zainteresovan za novinarstvo, isključivo informativno, ali i za medicinu. Bilo mi je teško da se odlučim. Sticajem okolnosti, te 1999. godine, kada smo bombardovani i kada je nastava prestala još u martu, nije bilo prijemnog za upis na fakultet. Na medicinu su primljeni samo vukovci, ja to nisam bio, tako da sam se opredelio za Fakultet političkih nauka (politikološki smer) - kaže Drago.

Foto: Miloš Nadaždin

*Šta vam posle dugogodišnjeg iskustva pred kamerama predstavlja profesionalni izazov?

- Skoro dve decenije radim ovaj posao. Vrlo lako može da se upadne u kolotečinu i da dođe do zasićenja. Meni je svaki dan i svaka emisija izazov, čak i jednu temu možete da obradite na mnogo različitih načina. Dakle, nije do posla, do nas je.

*Unosite li emocije u posao?

- Da, ali samo u smislu da zaista volim posao koji radim. U svakom drugom slučaju nema mesta emocijama. Temi i sagovorniku uvek prilazim temeljno i radoznalo.

*Koliko se rad na jutarnjem programu, iz vašeg ugla, razlikuje od tematskih emisija koje vodite?

- Razlikuje se najpre po tome što podrazumeva četiri sata živog programa, satkanog od različitih tema i gostiju. Nemate prava na grešku, ni na ponavljanje, ali, sa druge strane, ta vrsta adrenalina ne može ni sa čim da se uporedi. Radije uvek biram živi program.

*Koje teme su za vas kao novinara posebno intrigantne?

- Svaka tema se može obraditi iz više uglova, živimo u takvim vremenima gde se svi događaji odvijaju munjevitom brzinom. Ono što je bilo pre samo nekoliko dana, sutra će biti "bajato".

*Čime se, kao glavni i odgovorni urednik TV Dr, vodite u pripremi programa o zdravlju?

- Veliki izazov je bio stvarati kanal kao što je TV DR. Ispuniti 24 sata programom koji je u vezi sa zdravljem, nije bilo nimalo lako. Međutim, sa svojim saradnicima uspeo sam da dokažem da nije teško voditi računa o onome što nam je najvažnije, da je mera zaista ključ dobrog zdravlja, da ako jedanput godišnje servisiramo auto možemo to isto da uradimo i za sebe (preventivne preglede). Brojne savete naših najpriznatijih stručnjaka smo podelili sa gledaocima i verujte da nema dana da mi u prodavnici, na ulici neko ne kaže da je čuo nešto što je na kraju i primenio kako bi iskorenio loše navike.

*Šta će publika u narednoj sezoni gledati na ovoj televiziji, a šta tokom letnjih dana?

- Leto je vreme kada se osmišljava i kreira novi sadržaj. Od septembra će gledaoci uživati u novim emisijama, a do tada iz postojećeg sadržaja imaju još mnogo toga da čuju i vide.

*Važite za jednog od najstilizovanijih voditelja. Koliko pažnje posvećujete izgledu?

- Televizija je medij koji se gleda i jako je važno kakav utisak ostavljate. I nama voditeljima je bitno da se u studiju osećamo komotno, a to znači da ništa ne sme da vam odvlači pažnju od teme i sagovornika. Ne mogu da uđem u studio, a da se ne osećam dobro u garderobi koju nosim. Tako je i kada nisam ispred kamere.

Foto: Miloš Nadaždin

*Pridržavate li se saveta lekara koje često čujemo u vašim emisijama?

- Mnogo saveta sam usvojio i primenio, ali i ja sam živ čovek i umem sebi da dam oduška. Volim slatko i trudim se da ga smanjim na minimum. Barem četiri puta nedeljno treniram i barem se jedanput nedeljno viđam sa prijateljima, a to je sve važno za zdravlje. Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i vreme provedeno sa dragim ljudima i, naravno, ništa bez voljene osobe.

*Koje zdravstvene teme su još izazov za obrađivanje kod nas?

- Kod nas je poražavajuće što su neke zdravstvene teme i dalje tabu. Trudimo se da podignemo svest o važnosti prevencije kako bismo mnoge maligne bolesti otkrili na vreme, sprečili ih, i to je dobro. Ali istovremeno sramota nas je da kažemo da nam je dete dobilo vaške, da imamo epilepsiju ili, ne daj Bože, da odlazimo kod psihijatra.

*Čije kritike uvažavate, a od koga ste najviše naučili?

- Učio sam i dalje učim od svih ljudi sa kojima sarađujem. Učim i od svojih prijatelja. Imam dovoljno godina i iskustva, i profesionalnog i životnog, a pomalo i intuicije da prepoznam dobronamernost bez obzira da li je kritika ili savet.

*Trpi li vaš privatni život zbog mnogobrojnih obaveza na poslovnom planu?

- Ne trpi. Sve je u organizaciji i u postavljanju prioriteta. Dobro se snalazim.

*Kako provodite slobodno vreme?

- U današnje vreme to je luksuz i trudim se da bude kvalitetno. Sa dragim ljudima i u putovanjima. Još ako se pogodi da putujem sa dragim ljudima, to je onda zaista neprocenjivo.

*Verujete li da je strast prema putovanjima, na neki način, potreba da se pobegnete od realnosti?

- Ne bežim od realnosti, jer je volim i prihvatam i onda kada nije kako bih želeo. Od nje se ne može pobeći i ne treba, ono što je do mene trudim se da promenim na bolje, ono što ne mogu, prihvatim i nešto iz toga naučim.

BONUS VIDEO:

U MUZICI INTERPRETACIJA JE GLUMA | Sa zvezdama na ti | Br. 18 | Goca Tržan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo