KAKO SE REŠITI HERKULA POAROA? Mesec agate kristi na kanalu Epik drama

N. DRAŽOVIĆ

13. 08. 2023. u 16:00

LETO posvećeno zločinima na kanalu Epik drama uveliko traje.

КАКО СЕ РЕШИТИ ХЕРКУЛА ПОАРОА? Месец агате кристи  на каналу Епик драма

Foto Epik drama

Šetnja kroz prošlost, zahvaljujući epskim dramama, nikada nije bila uzbudljivija, a letnji intermeco između dve TV sezone odlična je prilika za sve ljubitelje kostimiranih krimića uz reprize najpopularnijih serija. Poseban specijalitet za one koji uživaju u rešavanju napetih misterija u avgustu će doneti maraton serijala zasnovanih na romanima kraljice zločina Agate Kristi.

Tako ćemo tokom četiri avgustovske nedelje gledati hit naslove, među kojima su dva TV filma, "Agata i Ištarino prokletstvo" (28. avgusta od 21.00), "Agata i ponoćna ubistva" (21. avgusta od 21.00), kao i serije "Agatin Hjerson" (petkom u 21.00), "Agata Kristi:

Slučajevi gospođice Marpl" (sredom u 21.00), "I ne osta nijedan" (20. avgusta od 21.00).

Pre tri godine, 2020. proslavili smo vek Agatinog stvaralaštva.

Prošle su tačno 103 godine otkako se zvanično pojavio prvi krimić Agate Kristi, "Zagonetni događaj u Stajlsu" koji je ujedno i prvi roman u kom se pojavljuje Herkul Poaro.

Junak koji je Agati doneo svetsku slavu, a kog je spisateljica do te mere zamrzela da je nebrojeno puta u svojim romanima pokušala i da ga ubije. Upravo jedan od tih pokušaja videćemo i u dugometražnom TV filmu "Agata i ponoćna ubistva" koji nas vraća u 1940. godinu kada je Kristijeva Poarou na "leđa", ponadavši se da će mu ih uskoro i videti, navalila jednog od najvećih neprijatelja, kolekcionara opsednutog likom i delom slavnog detektiva. U roli Agate pojavljuje se glumica Helen Baksendejl, publici najpoznatija po ulozi Emili, nesuđene Rosove supruge u seriji "Prijatelji", ovog puta sa zadatkom da odgovori na pitanje zašto je Kristijeva odlučila da ubije svoju "zlatnu koku".

Tako "Agata i ponoćna ubistva" prati slavnu autorku krimića i detektivku, koja za vreme nemačkih vazdušnih napada na London 1940. odlučuje da eliminiše Herkula Poaroa. Posle dvanaest hit romana o Poarou u šest godina Agata bi trebalo da bude bogatašica.

Međutim, jedva spaja kraj s krajem. Ubistvo Poaroa usred ratnih previranja deluje gotovo pakosno, ali ona ima ideju. Roman će prodati privatnom kupcu, svom velikom obožavaocu koji je spreman da plati koliko treba da bi došao u posed delića istorije. Dogovara se sastanak u zloglasnom londonskom hotelu, ali uprkos prisutnosti starog prijatelja stvari ubrzo kreću po zlu. Dok padaju bombe, a mrtvih tela je sve više, postaje jasno u kolikoj je opasnosti. Jedino vrednije od poslednjeg romana o Poarou jeste poslednja knjiga koju bi u svom životu napisala Agata Kristi.

Ne propustite mesec posvećen kraljici zločina na kanalu Epik drama.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije