SEĆANJE NA SIMU LOZANIĆA: Dvodnevni skup u SANU o uglednom političaru, diplomati i hemičaru

V.V.S.

08. 05. 2023. u 15:48

DVODNEVNI naučni skup "Doprinos Sime Lozanića nauci, obrazovanju, privredi i društvu", koji se organizuje povodom 175 godina od njegovog rođenja, bića otvoren u sredu, 10. maja, u Svečanoj sali SANU.

СЕЋАЊЕ НА СИМУ ЛОЗАНИЋА: Дводневни скуп у САНУ о угледном политичару, дипломати и хемичару

foto SANU

Ovaj događaj priređuje se u godini akademika Sime Lozanića (1847 - 1935), jednog od naših najznačajnijih hemičara, uglednog političara i diplomate. Akademik Sima Lozanić je bio je profesor i rektor Velike škole, prvi rektor u istoriji Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, poslanik u Londonu, ministar narodne privrede i inostranih dela.

Radio je na osnivanju Poljoprivrednog fakulteta. Obavljajući funkciju ministra privrede bio je u prilici da donese zakone i podstakne industrijalizaciju zemlje, što je doprinelo razvoju srpske države u tom periodu. Značajan doprinos ostvario je i u otkrivanju prirodnih bogatstava Srbije, bavio se analizom ruda, minerala, meteorita, mineralnih i pijaćih voda. Dvaput je bio izabran za predsednika Srpske kraljevske akademije (1899-1900, 1903-1906). Akademik Lozanić je bio član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih društava, kao i počasni predsednik Srpskog hemijskog društva, dopisni član JAZU i Češke akademije nauke.

Kao hemičar ostavio je neizbrisiv trag u našoj i svetskoj nauci, a svojim pedagoškim i političkim radom dao je nemerljiv doprinos u razvoju srpske prosvete, privrede i industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)