DELA NAŠIH ZNAČAJNIH SKULPTORA U GALERIJI VASIĆ: U potrazi za modernim oblikom (FOTO)

M.A.K.

15. 05. 2023. u 16:41

IZBOR skulptura srednjih i malih formata značajnih umetnica i umetnika srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora, čine izložbu "Autonomija oblika" koja će biti pred publikom u Galeriji Vasić (Kosovska 16), od četvrtka 18. maja u 19 časova, do 17. juna.

ДЕЛА НАШИХ ЗНАЧАЈНИХ СКУЛПТОРА У ГАЛЕРИЈИ ВАСИЋ: У потрази за модерним обликом (ФОТО)

Foto Vladimir Popović

Ovako koncipirana postavka predstavlja pokušaj razmatranja procesa promena u oblikovnim postupcima, ali i samoj definiciji discipline skulpture u periodu posleratnog poznog modernizma, u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka.

U tom periodu, kako ističe profesor Jerko Denegri, autor teksta u katalogu, skulptura se kretala od napuštanja klasičnih postupaka i transformacije prikazivačkih tema (portreta, muškog i ženskog akta) prema autonomiji što raznovrsnijih slobodnih oblika u tada novim sredstvima (poput gotovih nađenih i odbačenih predmeta, različitih vrsta metala, cementa i betona, fiberglasa i industrijski obrađenih plastičkih masa) dotle izvan funkcije i svrhe umetničkog delovanja.

Na izložbi su zastupljena dela Dušana Džamonje, Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga, koja potvrđuju da je moderna i savremena skulptura omogućava slobodno kreativno ispoljavanje umetnika. Izložene skulpture pozajmljene su iz privatnih kolekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!