"ANDERGRAUND SPIRIT" ZA MARIJU KANJAS: Umetnica iz Španije dobitnica nagrade Festivala evropskog filma na Paliću

J. L.

14. 06. 2023. u 22:22

ŠPANSKA multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Andergraund spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije

АНДЕРГРАУНД СПИРИТ ЗА МАРИЈУ КАЊАС: Уметница из Шпаније добитница награде Фестивала европског филма на Палићу

foto: FEF Palić

Dela Marije Kanjas su puna ironije, sa dominantnim kritičkim i kontradiktornim smislom u  instalacijama i video radovima koji istražuju granice između fikcije i stvarnosti. U svom delu bavi se snimanjem i prikupljanjem audiovizuelnog materijala kojim se iznose kritički diskursi koji se odnose na kolektivne imaginacije o tradicijama, stereotipima ili rodovima, koristeći se klasičnim i eksperimentalnim filmom i brojnim resursima koji karakterišu njen transgresivni, eklektični i ironični pristup.

Jedna od najkontroverznijih instalacija Marije Kanjas je "Nasleđena supstanca ", koju je stvorila u saradnji sa Huanom Romerom, a izložena je 1999. godine u prostoru "Zona u usponu" Andaluzijskog centra za savremenu umetnost (CAAC). U delu "Budi zla (Sevilja đavola)" iz 2013. u umetnica suočava protivrečan odnos koji održava sa svojim rođenim gradom kroz, kako sama kaže, "oštro i groteskno putovanje kroz suštinu Sevilje u njenoj najdublje ukorenjenoj tradiciji i njenim izvanrednim izvedbama koje odaju počast ljudima ne samo kao izvoru folklornog materijala već i kao autentičnim protagonistima istorije". U delu "Sveti triler" (2011) dolazi do neobičnog susreta između Majkla Džeksona i orkestra bratstva tokom Uskršnjeg posta.

CAAC iz Sevilje je koproducirao četiri njena dela, među kojima je video instalacija sa tri kanala “Smeh u tami” (2015), omaž kinematografskim arhetipovima nezavisnih žena koje se bune protiv ustaljenog i pokazuju svoju moć kroz smeh; i “Ruka koja cvrkuće” (2015), satira o novoj "religiji selfija" i drugim patologijama povezanim sa digitalizacijom savremenog društva. Bila je direktorka platforme za eksperimentalnu audiovizuelnu umetnost koja istražuje različite načine stvaranja kao što su  muzički spotovi, video art, digitalna slika, instalacije i internet projekti.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program u bioskopu Abazija, u okviru kojeg će biti prikazani izabrani kratki filmovi nastali u poslednjih desetak godina.

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)