IZLOŽBA „PREĆUTANI ZLOČIN“: Postavka Muzeja žrtava genocida u Paraćinu do 22. juna

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 06. 2023. u 16:49

U ZAVIČAJNOM muzeju u Paraćinu posetioci sa teritorije Pomoravlja još samo nekoliko dana – do 22. juna – mogu pogledati izuzetnu gostujuću izložbu Muzeja žrtava genocida.

ИЗЛОЖБА „ПРЕЋУТАНИ ЗЛОЧИН“: Поставка Музеја жртава геноцида у Параћину до 22. јуна

Foto: Z. Rašić

Postavka "Prećutani zločin" govori o zverstvima albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu. Autor izložbe je dr Nenad Antonijević, istoričar  Muzeja žrtava genocida i vodeći stručnjak za pitanja Drugog svetskog rata na teritoriji okupirane Srbije.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji u tom periodu većinom je stradao u direktnom teroru koji su počinile albanske kvislinške oružane formacije, bande ili pojedinci koji su delovali samostalno ili pod komandom okupatorskih vojski. Procene su da je tih žrtava bilo oko 7.000, dok se procene ukupnog broja ubijenih Srba na području KiM u periodu između 1941. i 1945. godine u srpskoj istoriografiji kreću između 10.000 i 12.000.

Prema istraživanjima dr Antonijevića, na tom području je u naznačenom razdoblju stradalo između 8.000 i 10.000 Srba, a o ovoj temi se do sada malo govorilo.

Za realizaciju autorske izložbe „Prećutani zločin“ koja je premijerno u martu ove godine prikazana u Kruševcu, osim građe kojom raspolaže Muzej žrtava genocida, korišćena je i građa drugih ustanova, među njima i Arhiva Jugoslavije, Vojnog muzeja, Etnografskog muzeja...

Postavka sadrži dvadeset panoa sa velikim tekstualnim legendama, fotografije, arhivske predmete, oružje, narodnu nošnju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)