DARELU ANDRIĆ „UKRAO“ NOBELA: Bazdulj o britanskom piscu osam puta nominovanom za najveću nagradu (VIDEO)

J. S.

19. 06. 2023. u 21:25

U OKVIRU ciklusa „Svedoci Atlantide" autor Muharem Bazdulj osvetljava ličnost jednog pisca koji je pisao o nama u svojim knjigama, pesmama, esejima i pismima, a koji se prvenstveno bavio Beogradom ali i nekim drugim delovima Jugoslavije neposredno posle Drugog svetskog rata.

ДАРЕЛУ АНДРИЋ „УКРАО“ НОБЕЛА: Баздуљ о британском писцу осам пута номинованом за највећу награду (ВИДЕО)

KCNS

Reč je o Lorensu Darelu, britanskom piscu, romansijeru i putopisacu. Darel je rođen u Indiji, u porodici britanskih kolonizatora. Svoju rodnu zemlju napušta sa 12 godina i odlazi u Veliku Britaniju gde će nastaviti školovanje. Nasledivši omanji imetak nakon očeve smrti, Darel je napustio školu i preselio se u Blumsberi sa namerom da postane pisac.

Godine 1935. seli se na ostrvo Krf zajedno sa svojom prvom ženom, majkom i mlađom braćom i sestrom gde  se susreo sa mediteranskom kulturom, koja će izvršiti presudan uticaj na njegovo stvaralaštvo. Radio je na nižim pozicijama diplomatske službe u britanskim ambasadama u Egiptu, Rodosu, Argentini, Jugoslaviji i Kipru. O službovanju u Jugoslaviji, Beogradu i komunističkim zvaničnicima u prepisci sa prijateljima i u knjigama, izražavao se izrazito negativno.

Na književnom polju debitovao je zbirkom pesama Čudni fragmenti ali je priznanje stekao pišući romane. Pisao je pod snažnim uticajem, T. S. Eliota, D. H. Lorensa i Henrija Milera. Najpoznatiji je po tetralogiji Aleksandrijski kvartet, koja se sastoji iz romana „Justina", „Baltazar", „Mauntoliv" i „Klea".

Ova senzualna i poetska studija o ljubavi napisana je bogatim jezičkim izrazom i tehnikom menjanja perspektive. Tetralogija je postala internacionalni bestseler i omogućila je Darelu ekonomsku nezavisnost. Ipak, njegova kasnija dela, uključujući i sličnom tehnikom napisano petoknjižje Avinjonski kvintet, ostali su u senci njegovog najpoznatijeg ostvarenja. Bio je osam puta nominovan za Nobelovu nagradu, ali je nikada nije osvojio. Godine 1961. bio je najbliži ovom prestižnom priznanju ali Nobelovu nagradu za književnost dobio je Ivo Andrić.

Na kraju, Bazdulj zaključuje da je Darelovo prisutvo u našoj kulturi vidljivo kroz veliki broj prevoda njegovih knjiga i putopisa, za šta su zaslužni veliki ali i mali izdavači kao i činjenicu da je upravo Darel bio inspiracija mnogim umetnicima sa ovih prostora pri stvaranju njihovih  umetničih dela.

Predavanje Muharema Bazdulja „Beli orlovi nad Srbijom" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)