PRIJATELJI U PREPISCI I PORTRETIMA: Nova postavka u Spomen-zbirci "Pavle Beljanski" u Novom Sadu

J. S.

26. 06. 2023. u 11:25

U SPOMEN-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (Trg galerija br. 2) u utorak, 27. juna, u 19 sati biće otvorena nova postavka Memorijala umetnika – "Pavle Beljanski i prijatelji" kustosa Jasmina Jakšić Subić, koju će poštovaoci likovnog stvaralaštva moći da pogledaju do 3. septembra.

ПРИЈАТЕЉИ У ПРЕПИСЦИ И ПОРТРЕТИМА: Нова поставка у Спомен-збирци Павле Бељански у Новом Саду

SZ Pavla Beljanskog

Kroz portrete i autoportrete, lične predmete, kao i prepisku između kolekcionara i umetnika, postavka podseća na krug likovnih umetnika koje je Beljanski nesebično pomagao i podržavao, a koji su mu tokom decenija formiranja njegove antologijske zbirke bili prijateljska podrška i savetodavci.

Među njima, izdvajaju se Milo Milunović, Kosta Hakman, Jefto Perić, Zora Petrović, Stojan Aralica, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda i Sreten Stojanović.

Prvi prijateljski odnosi započeli su u Beču, dok je Beljanski pozirao slikaru Marinu Tartalji za portret „Mladi diplomata“ (1923), razvijajući se dalje u Parizu i Beogradu tokom treće i četvrte decenije 20. veka. U svojim sećanjima na poznanstvo sa Beljanskim iz tog perioda, Milan Konjović izdvaja: „On je odjednom zavoleo našu umetnost i verovao u nju, postao je čovek koji je našu generaciju nosio u srcu, u njoj je otkrio svoju pravu vokaciju i počeo sa stvarnim kolekcioniranjem.“

Da su ti odnosi bili više od mecenatskog, svedoči i to što je Beljanski umetnike upoznavao sa porodicom, organizovao druženja u svom stanu, a Milu Milunoviću, Petru Lubardi i Kosti Hakmanu bio je i venčani kum. Među ostvarenjima koja se čuvaju u Spomen-zbirci, o bliskom prijateljstvu između kolekcionara i umetnika najbolje svedoči slika Zore Petrović „U ateljeu“ iz 1941. godine. Isticanjem prijatelja Pavla Beljanskog među umetnicima, Spomen-zbirka podseća na vrednosti koje su svi oni utkali u ovu antologijsku kolekciju.

- I Spomen-zbirka ima svoj krug prijatelja, među kojima je na prvom mestu publika. Za ovu priliku, na otvaranju će ona dobiti reč kroz obraćanje Ane i Stevana Davidovića koji sa velikom pažnjom kontinuirano prate programe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog - najavljeno je iz ove novosadske galerije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!