KAKO SU AMERIČKI HUMANITARCI POMOGLI SRBIJI NA PUPINOV POZIV: Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU

M.A.K.

04. 07. 2023. u 17:09

POVODOM završetka Prvog svetskog rata“, Arhiv Vojvodine je objavio rukopis „Avantura na Balkanu 1915“ Daglasa Merivedera Dold, pa je usledila i istoimena izložba tematskog arhivskog i drugog materijala, pomenutih u ovom štivu, koja će u Beogradu svečano biti otvorena u četvrtak, 6. jula, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

КАКО СУ АМЕРИЧКИ ХУМАНИТАРЦИ ПОМОГЛИ СРБИЈИ НА ПУПИНОВ ПОЗИВ: Изложба у Галерији науке и технике САНУ

Foto promo

Autor postavke je arhivski savetnik Ljiljana Dožić, rukovodilac Odeljenja z dokumentaciju, informacije i informacioni sistem u Arhivu Vojvodine.

Tema je poseta članova ekspedicije Kolumbija univerziteta, koji su u junu 1915, na poziv profesora Mihajla Pupina, krenuli iz Amerike u ratom zahvaćenu Srbiju, u humanitarnu misiju pomoći srpskom narodu. Na Pupinov poziv javilo se dvadeset i četiri američka studenta da bi krenuli u Veliki rat, ali ne da ratuju, već da pomažu, neguju i leče. Mnogi od njih su se, i posle zvaničnog prestanka rada ekspedicije, odlučili da ostanu na Balkanu i nastave rad u okviru Crvenog krsta.

Među njima je bio i Daglas Meriveder Dold, svršeni student medicine, koji je posle povlačenja srpske vojske iz Niša, zajedno sa episkopom niškim Dositejem, učestvovao je u zvaničnoj predaji grada bugarskoj vojsci moleći za bezbednost nezaštićenog stanovništva. Ove događaje Dold je opisao u rukopisu „Avantura na Balkanu 1915“, čiju kopiju Arhiv Vojvodine čuva u okviru Zbirke dokumenata dr Nikole Koče Jončića o Mihajlu Pupinu, dok se original nalazi u Batler biblioteci u Njujorku. Za sanitetske zasluge u Prvom svetskom ratu jugoslovenska država je Dolda posthumno odlikovala Krstom milosrđa.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU obuhvata odabrana dokumenta, novinske članke i fotografije koji prikazuju događaje od prvog poziva

Mihajla Pupina dobrovoljcima, preko formiranja Kolumbija ekspedicije, njenog odlaska u Srbiju, humanitarnog rada, pa sve do povratka Daglasa Dolda u SAD. Deo izložbe čine plakati korišćeni u američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)