"DANAS SAM JA KAO PAVLE VUISIĆ": Mirjana Karanović o nagradi za životno delo

V.V.S.

18. 07. 2023. u 18:04

NAGRADA "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima za 2023. godinu, pripala je Mirjani Karanović - saopštilo je Predsedništvo Udruženja filmskih glumaca Srbije.

ДАНАС САМ ЈА КАО ПАВЛЕ ВУИСИЋ: Мирјана Карановић о награди за животно дело

foto Tanjug

Priznanje je za životno delo i sastoji se od plakete sa likom Pavla Vuisića (delo akademskog vajara Milorada Tepavca), monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku. Inače,ovo značajno priznanje prvobitno je nosilo ime "Slavica"( po istoimenom, prvom domaćem igranom filmu posle Drugog svetskog rata), a od 1994. godine nosi ime velikana srpskog glumišta. Prvi dobitnik bio je Dragomir Felba, a dve godine kasnije i sam Vuisić osvojio je "Slavicu".

Zanimljivo je da je Karanovićeva upravo sa njim igrala u dva najznačajnija filma na početku karijere, koji se do naših dana svrstavaju u antologijska ostvarenja: "Petrijinom vencu" Srđana Karanovića i "Ocu na službenom putu" Emira Kusturice. U ovom drugom, Pavle je i igrao njenog oca.

- Igrali smo u ta dva filma, ali nemam mnogo ličnih uspomena. Bila sam jako mlada, a on nije bio baš komunikativan. Vrlo je bio zatvoren, sklanjao se od svih koje ne poznaje. Nekako i ja sam danas takva... - rekla je,između ostalog, na vest o nagradi glumica Mirjana Karanović u razgovoru za "Novosti".

Po tradiciji, "Pavle Vuisić" uručuje se na otvaranju Filmskih susreta u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)