Muzeje Salvador Dali pleni naše turiste u Španiji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

19. 07. 2023. u 15:11

KO dođe u Španiju, a ne poseti Muzej Salvadora Dala, kao da nije bio u toj zemlji. Ne samo što ne bi osetio bogatstvo njene kulture i velikog umetnika, već ne bi shvatio i osetio koju se sve stvarocima, među kojima i neki naši i to najčuveniji, vezali za njegovo stvaralaštvo.

Музеје Салвадор Дали плени наше туристе у Шпанији

Foto V Mitrić

Ovako govori, posle posete tom muzeju u gradiću Figueras, smeštenom nedaleko od čuvenog španskog odmarališta Ljoret de Mar, profesorka Nada Ostojić, jedna od naših turista, koji obavezno dolaze na tu "adresu" , gde je, kako ističe, "nije dovoljno doći samo jednom".

Muzej koji je nastao pre skoro pet decenija i slovi za   najveće nadrealističko zdanje na plateni,  kako ističe naša sagovornica posle onog što je videla, sada, prvi put, shvata  zašto je on  drugi, po poseti u Španiji, posle Prodo Muzeja u Madridu.

- Ovde je čarobno, jer je svaka prostorija, u doslovnom smislu, umetničko delo -priča ova naša turistkinja inače veliki poznavalac slikarstva i knjziževnosti. Vidi se da je projektovanje zdanja bilo pod nadzorom velikog Dalija.

Kako kažu naši turisti, poput Svetlane Mirković, "dragoceno je što se, pored slika, nalaze delovi skupocenog nakita, koje Dali radio po porudžbini za najprobljivije kupce".

Dali je, kako kažu naši turisti, gosti tog zdanja, "zaista ostavio veliki beleg evropskoj kulturi 20 veka".Pored mnogih lepota, izdvaja se  i prostorija kojoj je nadenuto ime "Soba Mae Vest", koja je posvećena holivudskog divi iz polovine minlog veka.

Nada Ostojić nam otkriva, pored ostalog, da se kraj muzeja nalazi i kafić, koji je bio mesto gde su čuveni španski reditelj Luis Bunjeuel i Dali zajednički  napisali najveći deo scenarija za proslavljeni nadrealni film  "Andalusijski pas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!