"VOĐENJE NA NEVIĐENO" KROZ "PLAVU IZLOŽBU" U MSUB: Umetnost doživljena dodirom, sluhom, mirisom...

M.A.K.

20. 07. 2023. u 20:32

U MUZEJU savremene umetnosti, u subotu 22. jula, održaće se od 16 časova "Vođenje na neviđeno", kroz "Plavu izložbu", deo projekta ove kuće kojim se umetničko nasleđe približava slepim i slabovidim ljudima.

ВОЂЕЊЕ НА НЕВИЂЕНО КРОЗ ПЛАВУ ИЗЛОЖБУ У МСУБ: Уметност доживљена додиром, слухом, мирисом...

Foto MSUB/B.Janjić

 Većina od 8.500 dela jugoslovenske i srpske umetnosti, nastalih od početka 20. veka do danas, a koje čuva MSUB, nedostupna je slepim i slabovidim ljudima.

Na "Plavoj izložbi", čije kustoskinje su Senka Ristivojević i Katarina Krstić, predstavljeno je dvanaest dela iz zbirki Muzeja, prilagođenih za doživljaj "na neviđeno", uz pomoć studenta Vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Za ovu postavku iz kolekcije su izabrana dela Milana Milovanovića, Ivana Tabakovića, Petra Dobrovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Zorana Petrovića, Dušana Otaševića, Sanje Iveković, Tomislava Peterneka, Uroša Đurića i Saše Tkačenka, koja se mogu se povezati sa univerzalnim značenjima i simbolikom plave boje.

Zahvaljujući interpretaciji mladih skulptora publika ove radove može da doživi i čulom dodira, sluha, mirisa, da jasnije iskusiti neke stvari koje inače izmiču iz vida. Te interpretacije su izradili studenti Milica Anđelić, Ivan Bon, Bogdan Đukanović, Nikita Živanović, Strahinja Zoćević, Teodora Jovanović, Jana Jovašević, Ana Kocić, Pavle Radović, Vukašin Rajković, Maja Rakočević Cvijanov, Jouju Ren i Obrad Ćešić, uz mentorstvo profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.

Foto MSUB/B.Janjić

Postavka realizovana u saradnji sa Svezom slepih Srbije

Vođenje na neviđeno kroz "Plavu izložbu" odvija se tako što videća publika stavi poveze na oči, i kao i slabovidi koristi taktilne staze za kretanje kroz prostor i prati uputstva vodiča Borisa Dončića, bibliotekara i urednika u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir". Inače, u realizaciji izložbe uz Savez slepih Srbije, podršku su pružili i stručnjaci iz Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović". Uz to informacije o izloženom delu se mogu naći na legendama koje su prilagođene slabovidima, ali i štampane na Brajevom pismu. Dodatne informacije i audiodeskripcija dostupna je na audio nosačima u prostoru izložbe, ali i na internetu, uz skeniranje QR koda na legendi dela. Autorka tekstova audiodeskripcije je Violeta Vlaški, a tekstove su čitali Ivana Đorđević, Aleksandra Hadžić i Vladimir Jelenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)