MAŠINE ZA RADOST I OSMEHE: Novi ciklus Joškina Šiljana "Okretne slike" u avgustu u LJubljani

M. Kralj

25. 07. 2023. u 11:06

SLIKARSTVO samoukog vizionara Joškina Šiljana je duboko intuitivno. Ono u sebi nosi hrabrost i jedinstvenost koja ga smešta rame uz rame sa vodećim domaćim, ali i autorima svetske umetničke scene, uzdižući ga visoko iznad podela na one akademske i neakademske.

МАШИНЕ ЗА РАДОСТ И ОСМЕХЕ: Нови циклус Јошкина Шиљана Окретне слике у августу у Љубљани

A ko nas tera da se krijemo od sebe Foto galerija Štab

Dela ovog višestruko nagrađivanog autora, koja su izlagana u svetskim muzejima i galerijama, zbog čega su postala međunarodno vidljiva i priznata, kreću na još jedno, ovoga puta regionalno gostovanje: u ljubljanskoj Galeriji "Y", a u organizaciji beogradske galerije "Štab", od 4. avgusta do 1. septembra biće predstavljena na izložbi "Okretne slike", čiji su kustosi Pia Miklic i Ana Kršljanin.

Foto Galerija "Štab"

Umetnik međunarodne reputacije - Joškin Šiljan

- "Okretne slike" nagoveštavaju živost, agilnost i slobodu - ističe Kršljaninova. - Dok su neki prethodni ciklusi autora u velikoj meri bili fokusirani na antropomorfnu formu i snažan grafizam kao i brojne nanose boje, ovde to nije slučaj.

Novo Šiljanovo slikarstvo, prema njenim rečima je nežnije i lazurnije, a forme koje se javljaju na okretnim slikama vizuelno su srodne mašinama i sklopovima:

- Ovi sklopovi nisu oni dehumanizovani, robotizovani i metalni. Nežni su i krhki. Deluju razigrano, pokretljivi vetrom poput Kolderovih mobila. Možda ih kinetička skulptura najbolje opisuje. Lakoća, promenljivost i suptilnost naspram beline.

Foto Galerija "Štab"

To se pogled nebom šeta

Šiljanove naprave su, tvrdi istoričarka umetnosti, utopijske prirode:

- Ako pažljivo osmotrimo njihove konstrukcije i upotrebljene boje, kao i detaljne opise koji ih prate videćemo da svaka ima svoju preciznu namenu. Tako su na radovima prisutne - veštačka inteligencja za usađivanje veselih pogleda na svet i bližu okolinu, vanvremenska mašina za ubrzanu reinkarnaciju, aparat za glancanje harmoničnih odnosa, poluautomatska heftalica za heftanje veselih osmeha i mnoge druge... On je naučnik, inženjer, konstruktor, kreator i stvoritelj jednog bezbrižnog sveta gde vladaju optimizam i osmeh, okret i radost. On slika sve naše unutrašnje pokretače. One male šrafove i sklopove bez čijeg rada bi naše mašine od kostiju i mesa odavno stale.

Foto Galerija "Štab"

Balada o oglođanoj kruški

Rođen 1953. godine u Pirotu, Nebojša Stojković se školovao da bude građevinski inženjer, ali se 1987. godine opredelio za likovnu umetnost. Ali, dela koja je stvarao počeo je da izlaže tek 1994. i ona odmah privlače pažnju stručnjaka i publike. Stižu do Beograda, Pariza, Lozane... Donose mu priznanja, stižu do muzejskih i privatnih kolekcija širom sveta. O ovom posvećeniku i njegovoj autentičnoj ličnosti mnogo govori i to što posle svih uspeha, nastavlja da živi i radi u svojoj Grdelici.

Hvatač snova i vizija

KAKO piše u najavi ove izložbe, Šiljan je umetnik dobre energije koja nezaustavljivo teče u originalno stvaralaštvo koje je snažno, neiscrpno i bogato:

- Njegov likovni gest obuhvata intenzivan kolorit, automatski crtež, slobodne spletove linija i jezičke fraze koje u sebi nose svu lakoću postojanja i duhovitost kao beg od običnog i konvencionalnog. Svojim krupnim potezima i minucioznim crtežima kroz savremeni likovni izraz on teži da artikuliše nesvesno, da uhvati maglovitost koja se krije u snu ili viziji, da nam prikaže nesputanost i slobodu na koju često zaboravimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!