MEĐUNARODNO MUZIČKO TAKMIČENJE NAŠIH, I UMETNIKA IZ KINE: Muzika kao most između kultura

M. N. M.

25. 07. 2023. u 16:12

POLUFINALE prvog Međunarodnog muzičkog takmičenja "Ciao", koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija, održano je u Muzičkoj školi "Josif Slavenski" u Beogradu, dok će Finale, uz još nekoliko koncerata i dodelu nagrada, biti upriličeno 26. i 27. jula u Kotoru u okviru KotorArt festivala.

МЕЂУНАРОДНО МУЗИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ НАШИХ, И УМЕТНИКА ИЗ КИНЕ: Музика као мост између култура

Foto: pixabay

Takmičenje su otvorili violistkinja Ana Ivanković, klarinetista Dražen Tikveš i pijanista Sanjin Jakovljević, potom su nastupili Sijuan Hua za violinom, Jikvin Huang za violom i Hao Šen za čelom, a zatim je održana svečana ceremonija otvaranja kojoj su prisustvoavali princeza Jelisaveta Krađorđević (Počasni žiri), Hua Tianren (predsednik žirija) i prof. dr Vladimir Tomašević.

Više od 50 kineskih muzičara nadmeće se sa muzičarima iz Srbije i Crne Gore, u okviru ovog takmičenja čiji je cilj pravljenje mostova između kineske i kulture Evrope. Zanimljivo je da "ciao" (na kineskom "qio") znači "zdravo" na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje "most".

- Ovo je jako važno takmičenje, jer predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji - izjavila je Vanže Žang, kineska umetnica i potpredsednica "Ciao" platforme.

U organizaciji takmičenja su Dejan Sinadinović (redovni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsednik Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Vanže Žang (sopran iz Kine, potpredsednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Ljubiša Jovanović (profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i osnivač BUNT festivala) i Ženg Đianguo (zamenica generalnog sekretara SOEEC).

U savetu su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika, a organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za