MONUMENTALNA IZLOŽBA STRIPA U SRPSKOM KULTURNOM CENTRU: "Od Nevena do Betmena" u Parizu

M. N. M.

17. 08. 2023. u 16:20

IZLOŽBA stripa "Od Nevena do Betmena: Svetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovedanja", jedna od najznačajnijih nacionalnih izložbi u evropskoj istoriji devete umetnosti - stigla je 17. avgusta iz Srbije u Francusku, gde će dve nedelje, do 30. avgusta, biti predstavljena pariskoj publici u Kulturnom centru Srbije.

МОНУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА СТРИПА У СРПСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ: Од Невена до Бетмена у Паризу

promo

Ova postavka premijerno je prikazana publici od 21. oktobra do 21. novembra 2022. u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, u četiri galerije istovremeno, kao deo ambijentalne celine "Grad stripa".

- Izložba "Od Nevena do Betmena" vodi vas kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika - naveli su organizatori. - Ova istorija je predstavljena kroz rad uglednih i nadarenih tvoraca, kroz teme u rasponu od humoristično-karikaturalnih do priča većih od života. U prilici ste da upoznate 150 godina modernog stripa u Srbiji i sve pojave koje su mu prethodile ili ga pratile.

Izložba je posvećena razvoju srpskog stripa u evropskom i svetskom kontekstu i tematski pokriva istoriju kroz odeljke: Proto-stripovi (praistorija i rana istorija); Vizuelno pripovedanje srednjeg veka (sekularno i sakralno); Platinasto doba (1860-1931); Zlatno doba (1932-1941); Mračno doba (1941-1951); Srebrno doba (1952-1970); Bronzano doba (1971-1990); Gvozdeno doba (1991-2011); Silicijumsko doba (danas) i Novi Sad - prestonica stripa.

Ne samo umetnička, već i kulturološko-informativna izložba, "Od Nevena do Betmena" bila je jedna od najobimnijih i najkompleksnijih postavki u istoriji vizuelnog pripovedanja Istočne i Srednje Evrope.

Inicijator projekta i koncepta je Nenad Savin, a autor projekta i naučno-istraživačke metodologije i glavni kustos Zoran Stefanović. Umetnički direktor, likovni kustos i glavni producent je Đula Šanta. Specijalni konsultant je Branko Đukić. Produkcija je delo Studija "Furuna Crafts", Novi Sad, po likovnom konceptu Studija za dizajn "Santa2G".

Stručno-naučni tim je organizovao Centar za umetnost stripa i muzeja u osniovanju "Zdravko Zupan" Udruženja stripskih umetnika Srbije, a stručni i naučni saradnici su bila istaknuta imena stripske scene. Izložba je pokazala i razvoje omiljenih žanrova i umetničkih niša: od epske poezije i narodnih priča, preko naučne fantastike, strave i užasa, superjunaka, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja, komedije, sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Paralelno je u Beogradu na francuskom i srpskom objavljena knjiga Zorana Stefanovića uz učešće bibliografa Vladimira Topolovačkog: "Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja" u kojoj su prvi put u istoriji kulture na jednom mestu obelodanjeni celoviti podaci o srpskim i južnoslovenskim umetnicima na francuskom jeziku.

Ali se tek na izložbi "Od Nevena do Betmena", u njenim komparativnimrezultatima, predočenim javnosti na zidovima, po prvi put u punoj meri pokazalo koliko je srpska komponenta u francuskom stripu obimna i višeznačna, a i koliko je francuski izraz direktno uticao na Srbe i Jugoslovene. Uz to, francuski istraživači kulture i urednici će tek na ovoj izložbi, uvidom u nacionalne opuse umetnika koje poznaju po francuskim serijama, uvideti njihove pune umetničke kapacitete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)