PREMINULA GLUMICA KATINA IVANOVA: Proslavila se u pozorištu, igrala uz Nebojšu Glogovca na filmu

Novosti online

28. 08. 2023. u 11:58

GLUMICA Katina Ivanova preminula je u 72. godini, a ovu tužnu vest saopštili su iz Makedonskog narodnog teatra (MNT) gde je provela više od četiri decenije svog profesionalnog angažmana.

ПРЕМИНУЛА ГЛУМИЦА КАТИНА ИВАНОВА: Прославила се у позоришту, играла уз Небојшу Глоговца на филму

Foto: Jutjub/TELEVIZIJA 24

- Sa velikim žaljenjem prenosimo vest o smrti velike Katine Ivanove. Bila je majstor scenske interpretacije, sa istaknutim scenskim govorom, sa posebno specifičnim i toplim senzibilitetom. Katina Ivanova je bila nasmejana i prefinjena osoba, stalni pratilac predstava, pristalica glumaca, izuzetan prijatelj i osoba, preneo je MNT.

Ivanova je diplomirala 1978. na odseku glume na Višoj muzičkoj školi Univerziteta "Sv. Kiril i Metodij" u Skoplju.

Na sceni MNT je debitovala još kao studentkinja u predstavama "Soblazna vo Šentflorijanskata dolina" i "Slavata i smrta na Hoakin Murieta" (1976).

Posle diplomiranja od 1979. Ivanova je članica ansambla MNT, gde je igrala u brojnim ulogama u više od 45 predstava.

Sa podjednakom profesionalnom ljubopitnošću i strašću nastupala je i na scenama drugih pozorišta u Makedoniji, kao i u projektima nezavisnih teatarskih grupa. Snimila je na desetine filmova i TV serija dokazujući se kao glumica izuzetno kreativnog potencijala – "Olovna brigada" (1980), "Haj-faj"(1987), "Svetlo sivo" (1993), "Angeli na otpad" (1995), "Džipsi medžik" (1997), "Odmazda" (2001), "Država mrtvih" (2002), "Naše malo" (1999-2004) i "Bunilo" (2009). Igrala je majku Nebojše Glogovca u "Državi mrtvih".

Za svoja glumačka ostvarenja Katina Ivanova je dobila niz priznanja, među kojima su i – Nagrada za najbolje pozorišno ostvarenje na Festivalu "Teatarski praznici" (Blagoevgrad, Bugarska) za ulogu Meg u predstavi "Rodenden" i nagrada revije "Ekran" za ulogu Revzija u filmu "Džipsi medžik" (1997).

(Spona)

BONUS VIDEO: U STROJU NAJBOLjIH - "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije