"ŽENIDBA" IZ SANKT PETERBURGA: Na scenu Narodnog pozorišta dolazi ansambl iz čuvenog "Aleksandrinskog"

V.V.S.

18. 09. 2023. u 15:23

NACIONALNI dramski teatar Rusije "Aleksandrinski" iz Sankt Peterburga gostovaće 26. i 27. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa komedijom "Ženidba", slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

ЖЕНИДБА ИЗ САНКТ ПЕТЕРБУРГА: На сцену Народног позоришта долази ансамбл из чувеног Александринског

foto Nacionalni dramski teatar "Aleksandrinski"

Nastupom jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, zvanično će početi primena Sporazuma o saradnji koji su marta ove godine potpisali upravnik nacionalnog teatra Svetislav Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Emeljanov.

Popularnu Gogoljevu komediju, napisanu 1833. godine, koja publiku širom sveta osvaja humorom i neuhvatljivim karakterima - "autsajderima koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele" režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada. Pozorišna kritika u Rusiji ocenila je njegovu postavku kao "jednu od najmaestralnijih i najsmešnijih pozorišnih predstava u poslednjih nekoliko godina".

U predstavi igraju Vladimir Koševoj, Ivan Jefremov, Vasilisa Aleksejev i drugi. Scenografiju i kostime kreirao je Aleksander Borovski, muziku komponovao Leonid Desjatnikov, dok je za dizajn svetla bio zadužen Damir Ismailov.

Gogoljeva "Ženidba", na sceni Nacionalnog dramskog teatra Rusije "Aleksandrinski", prvi put je izvedena pre više od 180 godina, 9. decembra 1842, i od tada je, kroz brojne postavke, uvek predstavljala jedan od zaštitnih znakova tog pozorišta.

Predstava će biti titlovana na srpski jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)