JELENI LENGOLD URUČENA "BRANKOVA NAGRADA": U Sremskim Karlovcima završena manifestacija u čast velikom srpskom pesniku

J. S.

19. 09. 2023. u 11:50

URUČENjEM Međunarodne nagrade „Branko Radičević“za sveukupno književno delo pesnikinji Jeleni Lengold u Sremskim Karlovcima zatvoreno je 52. Brankovo kolo, manifestacija koja je protekla u znaku 140. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića (1824-1853) iz Beča na Stražilovo.

ЈЕЛЕНИ ЛЕНГОЛД УРУЧЕНА БРАНКОВА НАГРАДА: У Сремским Карловцима завршена манифестација у част великом српском песнику

Brankovo kolo

Zahvaljujući na priznanju, Lengold je rekla da je ovih dana, čitajući Branka posle dužeg vremena, primetila da neke njegove pesme zna napamet i da ga to, pored ostalog, ne samo sa strane njenog iskustva, odlikuje kao velikog pesnika koji je etabliran u svesti naroda. Naglasila je da oseća posebnu radost što dobija prestižnu nagradu sa Brankovim imenom u Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj u Srba, u kojoj se ovaj pesnik školovao.

Pošto je uručio nagradu pesnikinji, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić je istakao da je Brankovo kolo sve vreme, pored ostalog, bilo i ostalo korektivni faktor pesničke i književne scene, pogotovo u susret 200. godišnjici Brankovog rođenja, najpre na jakoj afirmaciji talentovanih mladih ljudi, a onda i na polju dodeljivanja nagrada na pesničkom polju i u književnom životu.

   - Poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju maštarijum maternjega jezika u njenim knjigama – kazao je Grujičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)