NE BLEDI SEĆANJE NA EVGENIJA KNEŽEVIĆA: Izložbu slika u Sremskim Karlovcima otvoriće Boško Brzić (90), umetnikov učenik

Z. GRUMIĆ

20. 09. 2023. u 12:06

POVODOM obeležavanja 40. godišnjice smrti slikara i likovnog pedagoga Evgenija Gene Kneževića (1901-1983), u Galeriji Karlovačke crtačke škole u Sremskim Karlovcima, u petak 22. septembra u 19 časova, biće otvorena izložba slika tog umetnika koji je u likovnim i pedagoškim krugovima posebno prepoznatljiv po motivima srpskog Siona, mesta u kojem je godinama živeo i radio, kao i delima inspirisanim svojim rodnim Banatom.

НЕ БЛЕДИ СЕЋАЊЕ НА ЕВГЕНИЈА КНЕЖЕВИЋА: Изложбу слика у Сремским Карловцима отвориће Бошко Брзић (90), уметников ученик

Privatna arhiva

Izložbu Kneževićevih radova, uglavnom ulja na platnu, otvoriće Boško Brzić, njegov nekadašnji učenik u čuvenoj karlovačkoj Učiteljskoj školi a sada penzionisani magistar književnosti iz Budisave kod Novog Sada, koji je i u svojoj devedesetoj godini života neumorni istraživač i hroničar svoga kraja.

- Drug nastavnik Evgenije Gena Knežević, kako smo ga zvali, bio je posvećen slikarstvu i školi. Često bi nas vodio po Sremskim Karlovcima i okolini, sve do Dunava i obronaka Fruške gore. On sa štafelajem i četkicama a mi deca sa blokovima i olovkama pod miškom, za njim – ističe Brzić za „Novosti“, rado se sećajući svog i opšteomiljenog nastavnika crtanja i lepog pisanja, tog „skromnog i naizgled običnog čoveka sa šeširom“.

- Bio je srednje visine. Ni mršav, ni debeo. Običan, kako bi se reklo, nije terao neku modu. Nosio je udobne košulje i ono što je bilo prikladno ljudima njegovih godina.

Foto: Privatna arhiva

Brzić je i sam, još kao osnovac u rodnom Kovilju, pokazivao talenat za crtanje pa je želeo, kaže, da pohađa Umetničku školu ali kako to nije bilo po očevoj volji upisao se u Učiteljsku, gde mu je tokom školovanja od 1948. do 1952. godine predavao i Knežević.

- Ponosan sam i danas na njegove pohvale, kada je po školi nosio i pokazivao moje radove i govorio đacima “vidite kako se crta” – priseća se Brzić pokazujući svoje crteže “Krava”, “Česma”, “Trg” i druge koje je uspeo da sačuva, odnosno one koje nije podelio prijateljima.

Foto: Privatna arhiva

Seća se jasno i svog nastavnika, rođenog u Bašaidu kod Kikinde, slikara koji je iza sebe ostavio oko 400 umetničkih radova, prevashodno rađenih u tehnici ulje na platnu, koje je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Vojvodini.

Foto: Privatna arhiva

- Genu su često ljudi sretali po karlovačkim ulicama, u parku,  ispred crkava, česmi i drugih poznatih građevina kako slika. Deca su ga rado okruživala i gledala kako predano radi – kaže Brzić, koji je u svom radnom veku bio bibliotekar na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i službovao kao učitelj ili nastavnik u nekoliko vojvođanskih mesta.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, bio je učesnik niza kolektivnih izložbi radova slikara amatera i objavio više knjiga i publicističkih dela o ljudima i događajima u Južnoj Bačkoj i Sremu. Brzić je u svojoj knjizi “Maturanti Mešovite učiteljske škole u Sremskim Karlovcima”, iz 2002.godine, objavio i tekst o Evgeniju Geni Kneževiću, svom nezaboravljenom nastavniku crtanja i lepog pisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)