ZAVESU PODIŽU "SVETLOSTI POZORNICE": U Operi i teatru Madlenijanum sutra počinje sezona

V.STRUGAR

21. 09. 2023. u 10:54

PREMIJERNOM obnovom predstave "Svetlosti pozornice" Opera i teatar Madlenijanum počeće novu pozorišnu sezonu: zamišljen kao generalna proba pred prvo izvođenja, ovaj muzički komad na šaljiv način predstavlja najlepše numere sa repertoara kuće.

ЗАВЕСУ ПОДИЖУ СВЕТЛОСТИ ПОЗОРНИЦЕ: У Опери и театру Мадленијанум сутра почиње сезона

foto:Z.Škrbić

Izvođenje je sutra, a već je spreman i kompletan repertoar za nastupajuću pozorišnu godinu.

U njoj su planirane još dve obnove i dva nova naslova: prva premijera u zemunskom teatru biće komedija "Godišnjica" Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića. U glavnoj ulozi gledaćemo Vanju Milačić (Mimsi), čija je junakinja okosnica komada:

- Pred publikom će se naći čista, životna drama o bračnom životu. Reč je o dve jednočinke, priči o paru koji publika vidi pred venčanjem, a onda i četvrt veka kasnije - objašnjava Milačićeva, s kojom su u glumačkoj ekipi i Ljubinka Klarić, Srđan Karanović, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

Reditelj koji scenu Madlenijanuma voli još od studentskih dana, prvi put će se "radno" na njoj okušati, a za ovu predstavu kaže da govori o pokušaju bračnih parova da nekim ritualima obeleže važne jubileje u životu, zaboravljajući da život čine male stvari... Prvo izvođenje biće 18. oktobra, dok desetak dana kasnije sledi obova mjuzikla "Poslednjih pet godina", u režiji Roberta Boškovića.

"Frida Kalo" je najdugovečnija predstava na repertoaru kuće (šesnaest sezona), a rediteljka Ivana Vujić ostavila je svoj potpis na još nekoliko naslova: predstavama "Crnjanski", "Senka Euridika", "Mačka na usijanom limenom krovu" i "Nana". Ova poslednja, prvi put je izvedena 2019. godine, zbog pandemije nije imala svoj uobičajeni pozorišni život, pa će ponovo zaživeti na sceni u decembru i to sa jednom specijalnom posvetom - Vlasti Velisavljeviću kome je upravo uloga u "Nani" bila jedan od poslednjih pojavljivanja na sceni. Ista rediteljka na proleće imaće još jedan naslov, još jednog Tenesija Vilijamsa:

DOBITNIK OSKARA

MEĐU najpoznatijim Sondhajmovim komadima su "Priča sa zapadne strane", "Mala noćna muzika" i "Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit". Sondhajm je 1991. dobio Oskara za najbolju originalnu pesmu u filmu "Dik Trejsi". Preminuo je deceniju kasnije, u 92. godini.

Ovaj američki kompozitor i tekstopisac, dobitnik Oskara, nosilac je osam "Tonija", osam "Gremija", Pulicerove nagrade i nagrade "Lorens Olivije".

- "Staklena menažerija" je jedan od njegovih prvih, najuzbudljivijih komada, u kome govori o sebi, porodici, osećanjima i ljudskoj krhkosti. Nije čudo što su ga zvali "američki Čehov", ove godine navršava se i četiri decenije od piščeve smrti - podsetila je Vujićeva.

Predstava je najavljena za proleće, kao i mjuzikl "Kompani" Stivena Sonthajma, u režiji Nebojše Bradića. Reč je o brodvejskom hitu (2015), koji je ubrzo izveden na Vest Endu, a naša kuća je uspela da dobije licencu za njegovo izvođenje:

- Sonthajm je sinonim za muzički teatar u Americi. "Kompani" ima četrnaest likova i svi pevaju - objašnjava Nebojša Bradić. - Praizvedba je bila 1970. godine u Njujorku i ubrzo po izvođenju osvojila je šest "Tomija". Glavni junak je 35-godišnjak koji na svoj rođendan shvata da je jedino on sam, dok su svi oko njega u brakovima za koje misli da su uspešni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove