PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE RADOVA MILIJE ČPAJKA U KRAGUJEVAČKOJ "RIMI": Unutrašnja dinamika vidljivog sveta

M.A.K.

28. 09. 2023. u 15:46

PRVA samostalna samostalna izložba mladog vajara Milije Čpajaka u Kragujevcu, predstavlja slike i crteže nastale u poslednjih nekoliko godina.

ПРЕМИЈЕРНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДОВА МИЛИЈЕ ЧПАЈКА У КРАГУЈЕВАЧКОЈ РИМИ: Унутрашња динамика видљивог света

Foto promo

Tri rada će premijerno biti izložena, upravo na ovoj postavci: 

- Izvedeni akrilnim flomasterima na papiru ili platnu ovi radovi se nalaze na granici između crteža i slike - definisani su jasno kontrolisanim linijama, ali tako da u konačnoj slici gusto linearno tkanje prerasta u monumentalno bojeno polje - piše i u katalogu. - Čpajakova slika znatno udaljenija od predmetnog sveta i predstavlja najapstraktniji segment njegovog stvaralaštva.
Umesto konkretnih objekata ili pojava, poput recimo kiše, vetra, biljnog ili životinjskog sveta, Čpajak zapaža zajedničke činioce njihovog postojanja, a centralni eksponati izložbe su slike iz trodelne grupe "Zavesa".  
- Krajnje pročišćena upotreba najosnovnijih elemenata slike - tanke linije, jedne boje i belog fona - ukazuje na ogoljeni, fundamentalni smisao dinamike koja je prikazana, bez nastojanja da se ona precizno definiše- ističe Nevena Martinović,kustos "Rime". - Klasteri linija koji pokreću široke bojene površine nisu nikakvi prikazi trakastog tkanja zavese ili vodene koprene - radi se o krivama unutrašnje dinamike vidljivog sveta.
 Otuda, smatra, da ove slike najpre asociraju na fluidnu organsku materiju koja je u živom procesu stalne i sveobuhvatne promene. Izložba će trajati do 28. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)