BALTAN NEZABORAVNE ELEGANCIJE: Omaž Miloradu Miškoviću u Kulturnom centru Srbije u Parizu (FOTO)

Kulturni centar Srbije u Parizu priredio je omaž povodom desetogodišnjice smrti čuvenog srpskog baletana i koreografa Milorada Miškovića, čiji je život dobrim delom bio vezan za Pariz i Francusku, a čija se urna s posmrtnim ostacima nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

БАЛТАН НЕЗАБОРАВНЕ ЕЛЕГАНЦИЈЕ: Омаж Милораду Мишковићу у Културном центру Србије у Паризу (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

- Bio je čovek koji je povezivao ljude svojim jedinstvenim umetničkim talentom i karakterom, dajući nam radost življenja. Ima li od toga nešto lepše – obratio se okupljenima organizator, baletski inscenator, enciklopedista i direktor fondacije "Milorad Mišković" Gordan Dragović.

Istkao je da je Miškovića, kada je stigao u Francusku, Pariz prihvatio raširenih ruku.

- Milorad je uzvratio onim što je u njemu bilo najlepše: stao je na scenu pariske Opere i ubrzo ušao među prvake protagoniste, srdačno podržan od strane svojih kolega – rekao je Dragović, poručivši da je Mišković obeležio evropski balet 20. veka, kao igrač i koreograf.

Podsetio je na njihovo višedecenijsko druženje, kao i na poslednji susret u Nici: 

- Svojim znanjem iskustvom i autoritetom nesebično je pomagao mlađima, na čemu smo mu mi koji ga pamtimo veoma zahvalni. Bio je ne samo naš oslonac, već i nešto daleko veće, naša savest. Umeo je da sa autoritetom poznavaoca pohvali dobre stvari i da na isti način beskompromisno kritikuje loše. U svojim širokim razmišljanjima, ne samo o baletu, već i o scenskim umetnostima uopšte, težio je savremenim rešenjima, krčeći nove puteve.

Foto: Goran Čvorović

Gordan Dragović

Dragović je preneo i kako je došlo do dogovora između njega i Miškovića o osnivanju fondacije i dodele bijenalne nagrade za igrače i koreografe, i započinjanja velikog izdavačkog poduhvata, pisanja četvorotomne enciklopedije svetske baletske umetnosti, leksikona baleta i scenskog umetničkog plesa, koji je završen 2018. godine. Do sada su izašla prva dva toma, koja su prikazana u Kulturnom centru u Parizu.

Istovremeno, deo omaža je bila i postavka pastela akademske slikarke i grafičarke Ane Ristić, kojima je ilustrovana enciklopedija čiji su izdavači SANU i Unesko.

Foto: Goran Čvorović

Ana Ristić

- Pokret me je inspirisao. Volim da se na licu vide ekspresija i duša – poručila je Ristićeva.

Povodom desetogodišnjeg omaža, Kulturni centar je izdao i prigodan katalog.

Foto: Goran Čvorović

Grofica Feransoaz de Kolankur

U ANALIMA IGRE

- Zadovoljstvo mi je da odam počast Miloradu Miškoviću, njegovoj nezaboravnoj eleganciji, sjajnom talentu, uvek prisutnom. U Unesku njegova slika već dugo stoji u mojoj kancelariji. U analima baleta njegovo ime je izgravirano zauvek – poručila je na omažu grofica Fransoaz de Kolenkur, međunarodni savetnik za balet.

Milorad Mišković je pri Unesku osnovao departman za scensku umetničku igru i bio njegov prvi direktor.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024