OVO JE NAJSTARIJA MANIFESTACIJA U ČAST OSLOBOĐENJA KRUŠEVCA: Oktobarska izložba održava se već 63 godine

S.BABOVIĆ

10. 10. 2023. u 16:59

KRUŠEVAC - NAJSTARIJA manifestacija, koja se održava u čast oslobođenja Kruševca je Oktobarska izložba u Umetničkoj galeirji.

ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧАСТ ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВЦА: Октобарска изложба одржава се већ 63 године

Foto S. Babović

Održava se čak 63 godine, a ove nosi naziv „San“. Biće otvorena 12.oktobra u 19 sati.

- Oktobarska izložba je tradicionalno usmerena ka godišnjem predstavljanju najnovijih ostvarenja kruševačkih umetnika, ističući značaj kontinuiranog likovnog stvaranja i izlaganja, kao i jačanja pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni - napominje kustos izložbe Jelena Pavlović, istoričar umetnosti. - Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama kao ustaljenim konceptom poslednjih decenija, bavi se aktuelnim pitanjima savremene umetnosti u nastojanju da na taj način motiviše, podstakne na različita promišljanja i prikaže najnoviju produkciju umetnika i umetnosti.

Predstavljanjem svojih snova, kroz ovogodišnju temu izložbe, iz perspektive realnog, sadašnjeg vremena, umetnici, podvlači kustos, provociraju publiku da iskorači iz sveta u kojem živi, da zajednički pokušaju da pronađu put za prevazilaženje nametnutih ograničenja današnjice i poštovanja prostora slobode, i da sa kulturnog i umetničkog stanovišta, ukažu na neka od ključnih pitanja savremenog društva.

- Na izložbi su zastupljena 23 rada, 15 autora, različitih generacija, stilova i promišljanja, kao i pristupa likovnoj realizaciji – od tradicionalnih do savremenih medija: Dejan Aksentijević, Aleksa Badnjar, Milutin Gajić, Radomir Đurić, Uroš Žeželj, Zoran Komatinović, Mladen Lazarević, Snežana Ljušić, Jasmina Manojlović, Dragiša Obradović, Milena Radičević, Slobodan Radičević, Matija Rajković, Jovanka Rašović, Nikola Tošić - predočava kustos Jelena Pavlović.

U skladu sa propozicijama Oktobarske izložbe dodeljuje se otkupna nagrada, a odluka Komisije za selekciju i dodelu nagrada biće saopštena na svečanom otvaranju izložbe. Postavka „San“ biće pred posetiocima Umetničke galerije do 3. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici