ČUVAMO TRADICIJU PREDAKA: U Etnografskom muzeju održan skup povodom obeležavanja 20 godina od donošenja Uneskove konvencije

D.B.M.

18. 10. 2023. u 15:36

U ETNOGRAFSKOM muzeju u Beogradu upriličen je skup "Muzeji i nematerijalno kulturno nasleđe", povodom obeležavanja 20 godina od donošenja Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

ЧУВАМО ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА: У Етнографском музеју одржан скуп поводом обележавања 20 година од доношења Унескове конвенције

Foto Etnografski muzej

- Iako se Etnografski muzej očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa bavi praktično od svog osnivanja, nastojaćemo da još više ojačamo poziciju Srbije po pitanju same Konvencije, i nadamo se da ćemo uskoro ući u jedan prostor gde nećemo biti samo posmatrači, nego i članovi Komiteta, što bi bilo izvrsno i za nas i za našu diplomatiju - rekao je Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja i najavio da ova ustanova povodom obeležavanja pet godina od upisa elementa pevanja uz gusle na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, krajem novembra organizuje veliki samit.

Prisutnima se obratio prof. dr Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, koji je posebno pohvalio aktivnost Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju:

- Veoma smo ponosni što se Srbija nalazi na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Apsolutne su pohvale sa moje strane, i sa strane Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, po pitanju aktivnosti Centra, budući da je svaki njihov predlog Unesko prihvatio. Prikazivanjem da pripadamo opštoj civilizaciji sveta pokazujemo da smo kao narod u stanju da za buduće generacije sačuvamo ona blaga koja su stvorena na našim prostorima.

Danijela Filipović, član Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom i koordinator Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju podsetila je na novitete koje je Konvencija donela u radu muzeja:

- Muzeji su u dosadašnjem toku primene Konvencije dali veliki doprinos, i prepoznati su kao institucije koje svojim delovanjem najefikasnije mogu da se prilagode novom konceptu očuvanja kulturnog nasleđa. Polovina elemenata upisanih u Nacionalni registar stigla je kao predlog muzeja.

Tokom razgovora za okruglim stolom, kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i stručnjaci iz mreže za očuvanje nematerijalnog nasleđa, prisutnima su se obratili i Olivera Ignjatović, samostalni savetnik u Sektoru za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Ministarstva kulture i informisanja, dr Nataša Mladenović Ribić, kustos u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, dr Tatjana Bugarski, viši kustos Muzeja Vojvodine, kao i Snežana Šaponjić-Ašanin, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!