POČINJU „DANI MATICE SRPSKE“: U Sremskim Karlovcima manifestacija o nauci, kulturi i umetnosti

J. S.

23. 10. 2023. u 12:13

NA temeljima sporazuma koji su prošle godine potpisali Matica srpska,Opština Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Kreativni klub „Eduko“ iz Sremskih Karlovaca, večeras u 18.00 sati počeće druga po redu manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ koja će trajati do početka decembra.

ПОЧИЊУ „ДАНИ МАТИЦЕ СРПСКЕ“: У Сремским Карловцима  манифестација о науци, култури и уметности

Plakat Dani MS

   Kroz niz predavanja i tribina,karlovačkoj publici će se predstaviti petnaestak domaćih univerzitetskih profesora, doktora nauka i naučnih i kulturnih poslenika, koji će se baviti temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, a koje se, na posredan ili neposredan način, odnose na Sremske Karlovce.

U prvoj,tematskoj, nedelji manifestacije,koja nosi naziv „Nedelja izdavaštva Matice srpske“, biće održane tri promocije Matičinih izdanja: monografije „Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi 18. veka“ autora Aleksandre Čelovski i dva zbornika radova „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“ i „Istorija naselja opštine Žabalj“.

Cilj manifestacije jeste  povezivanje najstarije srpske književne,kulturne i naučne ustanove i grada koji je u istoriji bio središte srpskog nacionalnog, političkog, verskog i kulturnog života te da se  iznova pristupi razmatranju specifičnih „karlovačkih tema“ u nauci i kulturi i aktuelizuje zanimanje za njih, kao i da se savremeni naučni pogledi približe širem građanstvu.

Manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opština Sremski Karlovci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)