MOBILNI NIJE SAMO ZA IGRICE: Edicija za decu dr Dragane Malešević proglašena najboljom na sajmu knjiga

D. B. M.

31. 10. 2023. u 13:36

EDICIJA interaktivnih knjiga za decu sa QR kodovima pod nazivom "Knjige sa kojima se raste" dr Dragane Malešević proglašena je za najbolju dečju knjigu na upravo završenom Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

МОБИЛНИ НИЈЕ САМО ЗА ИГРИЦЕ: Едиција за децу др Драгане Малешевић проглашена најбољом на сајму књига

D.Matović

"Biljke", "Životinje naših krajeva", "Oblici i brojevi", "Otkrivamo čudesni svet", "Šta sve može moje telo" i "Životinje dalekih krajeva" doneli su novinu - knjiga je postala medij, koji osim teksta i ilustracije ima zvučne i video-zapise.

Maleševićeva je doktor didaktičko-metodičkih, doktor pedagoških nauka i autor popularnih i citiranih knjiga na srpskom i engleskom jeziku. Ima bogato iskustvo u praksi kao učitelj, prosvetni savetnik i profesor u školi za obrazovanje vaspitača.

- Sadržaj knjiga ove edicije utiče na detetov razvoj u svim domenima njegove ličnosti - kaže Maleševićeva. - U intelektualnom domenu ove knjige utiču na razvoj sposobnosti za učenje, pamćenje, opažanje, pažnju i mišljenje; u voljnom domenu podstiču volju dece da uče, otkrivaju, zaključuju; u emocionalnom domenu podstiču prijatne emocije kod dece i grade pozitivan odnos prema drugima i svom okruženju; u socijalnom domenu razvijaju odnos odgovornog odnosa prema drugim bićima i zajednici, razvijaju ekološku svest i podstiču decu na akcije očuvanja sredine; u fizičkom domenu podstiču decu na fizičku aktivnost.

Zvučni i video-zapisi QR kodova omogućuju deci stvaranje jasnih predstava i sagledavanje pojava koje nisu u njihovom neposrednom okruženju. Neki QR kodovi imaju samo zvuk, drugi samo video, ili i jedno i drugo.

Srpsko-ruski rečnik

MALEŠEVIĆEVA je objavila i "Srpsko-ruski zvučni rečnik za decu". Knjiga sadrži 350 QR kodova koji su linkovi na reči i rečenice na srpskom i 350 QR kodova koji su linkovi na iste te reči i rečenice na ruskom jeziku. Izraze na ruskom jeziku izgovara Mari Gennadievna Čekmarva, devojčica od 11 godina, koja je odrasla u Rusiji, a školuje se u Novom Sadu u Srbiji. Izraze na srpskom jeziku izgovara Marko Živković.

- Razlog zbog čega QR kod ima ili nema zvuk je pedagoški - objašnjava autorka. - Pojedini QR kodovi imaju za cilj samo razvoj zvučne pažnje, dok je cilj onih sa videom bez zvuka vizuelno pamćenje. Dete uz ove knjige razvija sposobnost za opažanje. Razvija se govor deteta jer ga knjiga često podstiče da govori.

A, razvija se i dečja mašta. U knjizi o životinjama posle teksta "Zamisli da možeš da letiš kroz travu kao pčela..." sledi QR kod sa videom leta kroz travu ili uz "Zamisli da si ptica..." je video sa pogledom na šumu iz visine. Svaka knjiga može se čitati pojedinačno, ali su sadržaji svih knjiga međusobno integrisani. U knjizi "Biljke" dete saznaje o vrstama biljaka, u knjizi o životinjama uči čime se životinje hrane, odnosno koje biljke jedu biljojedi, u knjizi sa matematičkim sadržajem upoređuje i broji plodove biljaka i životinje, a u knjizi "Otkrivamo čudesni svet" saznaje o značaju vode, toplote i svetlosti Sunca, zemljišta i vazduha kao uslova za život živih bića.

- Trudila sam se da knjige prilagodim potrebama i interesovanjima današnje dece. Važno je da mališani shvate da mobilni telefon služi da nešto nauče, a ne samo da igraju igrice - ističe autorka. - Knjige se mogu koristiti bez mobilnog telefona. Tekst je štampan većim slovima i fontom, tako da deca mogu da uče da čitaju. Ivice svakog poglavlja su obojene različitim bojama, što omogućuje detetu da lako pronađe ono što ga zanima.

Izdavač nagrađene edicije je Udruženje za razvoj profesionalnih veština "Provens".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)