U ČAST UMETNICE SVETSKOG RENOMEA: Izložba Jagode Buić "Esencijalnost niti" U Muzeju savremene umetnosti

M.A.K.

21. 11. 2023. u 18:52

DEO stvaralaštva Jagode Buić (1930-2022), jedne od ključnih autora druge polovine 20. veka na jugoslovenskom prostoru, čini izložbu "Esencijalnost niti", koju će sutra uveče, u 18 časova, u Muzeju savremene umetnosti otvoriti ministarka kulture Maja Gojković.

У ЧАСТ УМЕТНИЦЕ СВЕТСКОГ РЕНОМЕА: Изложба Јагоде Буић Есенцијалност нити У Музеју савремене уметности

Foto MSUB, B. Janjić

Ova multimedijalna umetnica, velikog međunarodnog ugleda, negovala je širok spektar likovnog izraza, od pozorišne i filmske scenografije i kostimografije, preko radova na papiru i od papira (crteži, kolaži, asemblaži), skulptura, do tapiserije, kao najznačajnijeg područja njenog delovanja. Tapiseriju je od, od tradicionalne uloge prateće likovne discipline, dodela do toga da se tretira kao autentični umetnički izraz, što je na svetskoj sceni primećeno i prihvaćeno posle njenog nastupa na Bijenalu u Sao Paulu 1967, gde je važila za jedanog od najznačajnijih učesnika.

Na izložbi u MSU,čija je kustoskinja izložbe je Svetlana Mitić, pored tapiserija iz muzejske zbirke , biće prikazane i one koje se čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti, Palati Srbija, umetničkoj kolekciji firme Internacional CG u stečaju, zbrci Muzeja Grada Beograda, kolekciji galerije Haos, Radionici za izradu tapiserija Atelje 61 iz Novog Sada, kao i u više privatnih beogradskih, kolekcija.

Rođena u Splitu 14. marta 1930, gde je pohađala osnovnu i srednju školu, Jagoda Buić je upisala Akademiju za primienjenu umetnost u Zagrebu, potom studirala kostimografiju i scenografiju u Rimu i Veneciji, pa diplomirala je u Beču na Akademiji primenjenih umetnosti, Odsek za unutrašnju arhitekturu i Odsek za tekstil. Po povratku u zemlju intenzivno najpre se intenzivno bavila scenografijom i kostimografijom, a 1965. stvarila je svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelik iz Amsterdama. Monumentalne tekstilne instalacije potomo predstavlja na svetskim bijenalima u Veneciji Sao Paulu , Lozani i u svetskim muzejima u Parizu, Dizeldorfu, Rio de Žaneiru, Buenos Ajresu, Briselu, Cirihu, Tokiju, Rimu, Milanu, Amsterdamu, Oslu, Barseloni, Njujorku, Madridu, Beču...

Izložba će biti otvorena do 26. februara .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)