PARISKE UMETNIČKE VEZE: Muzej grada Beograda gostuje u našem kulturnom centru u francuskoj prestonici

M. Kralj

28. 11. 2023. u 22:43

POSLEDNjEG dana novembra, u Srpskom kulturnom centru u Parizu gostovaće Muzej grada Beograda, koji će francuskoj prestonici predstaviti radove devetoro naših umetnika srednje i mlađe generacije, koji ili stvaraju u Parizu, ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani sa tamošnjom scenom.

ПАРИСКЕ УМЕТНИЧКЕ ВЕЗЕ:  Музеј града Београда гостује у нашем културном центру у француској престоници

Foto promo

Tako će izložbu "Beograd - Pariz: umetničke veze", činiti radovi Damjana Kovačevića, Vladimira Lalića, Mihaela Milunovića, Filipa Mirazovića, Bogdana Pavlovića, Milivoja Miška Pavlovića, Marka Velka, Vuka Vidora i Brankice Žilović.

- Ovi umetnici su takođe vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mestom rada - piše u katalogu postavke, Marija Stošić, kustoskinja Muzeja grada Beograda zadužena za Zbirku za likovnu i muzičku umetnost od 1950. godine. - Svojevrstan umetnički pluralizam predstavljen na izložbi još jednom svedoči o lepoti koju nalazimo u različitosti izraza, specifičnim temama i tehnikama. Pojedinačno veoma bogate umetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mesto i uticaj Beograda i Pariza, ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umetničkog života.

Na postavci u KC Srbije u Parizu, će se tako slike, crteži, objekati, tekstile instalacije i video-radovi.

- Umetnička dela savremenih autora Muzej kontinuirano otkupljuje prateći njihove karijere kako na međunarodnoj tako i na domaćoj likovnoj sceni - objašnjava Stošićeva. - Na taj način kolekcije Muzeja grada Beograda svedoče ne samo o istorijskim nego i najvažnijim umetničkim tokovima. Savremena povezanost beogradske i pariske likovne scene ogleda se i u prepoznavanju i promovisanju novih ideja i umetničkih praksi, afirmisanju multikulturalnosti i višemedijskih narativa.restonica

Slikarska metropola

PORED tradicionalnih istorijskih, geopolitičkih i kulturoloških veza između srpskog i francuskog naroda, dve prestonice Beograd i Pariz spaja i poseban odnos prema negovanju svih vidova likovnih umetnosti i savremenog stvaralaštva - ističe Marija Stošić. - U Parizu su se krajem 19. i tokom 20. veka okupljali umetnici iz celog sveta, u specifičnoj boemskoj atmosferi nastajala su neka od najznačajnijih i najpoznatijih umetničkih dela, organizovane su izložbe, razmenjivale su se ideje i stvarao se autentičan umetnički duh grada. Od tog perioda kada postaje jedinstven umetnički centar Evrope, pa do danas kada Pariz predstavlja svetsku umetničku prestonicu, brojni srpski slikari težili su dolasku u Pariz i usavršavanju u ovom gradu.

- Muzej grada Beograda baštini veliki broj dela umetnika koji su svoj likovni jezik izgradili pod uticajima Francuske i Pariza - nastavlja istoričarka umetnosti, navodeći da je reč o nekim od najznačajnijih imena srpske umetničke scene, poput Paje Jovanovića, Đorđa Jovanovića, Nadežde Petrović, Riste i Bete Vukanović, Milana Milovanovića, Ivana Meštrovića, Save Šumanovića, a kasnije i Lubarde, Miće Popovića, Omčikusa, Veličkovića. - Dela pomenutih starijih majstora svoj put do muzejske kolekcije našla su prvobitnim opštinskim otkupima, poklonima i putem, za srpsko društvo tradicionalne, institucije legatorstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)