BIO JE JEDAN OD NAJUMNIJIH SRBA: Na današnji dan rođen je Slobodan Jovanović

D.B.M.

03. 12. 2023. u 07:45

PRE 154 godine, na današnji dan, rođen je Slobodan Jovanović (1869-1958), jedan od najumnijih ljudi koje je srpska država dala tokom dvadesetog veka.

БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈУМНИЈИХ СРБА: На данашњи дан рођен је Слободан Јовановић

Foto Arhiva

Bio je pravnik, istoričar, književnik i političar, potpredsednik Ministarskog savjeta Kraljevine Jugoslavije, predsednik Ministarskog sajveta Kraljevine Jugoslavije u Londonu, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta, profesor javnog prava i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Drugi svetski rat i burna dešavanja u Jugoslaviji pred njegov početak nisu mogli zaobići Jovanovića. Naime, on je 1941. godine ušao u vladu kao nestranačka ličnost. Od tog momenta igrao je važnu ulogu u dešavanjima na tlu tadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije. U vladi u izbeglištvu služio je u dva navrata kao potpredsednik ali i jednom kao premijer. Nakon okončanja rata, osuđen je u odsustvu na 20 godina robije.

Slobodan Jovanović je ipak i nakon toga ostao cenjen pravnik u celoj Evropi, pa ga je tako i Šarl de Gol pitao za njegovo mišljenje o tekstu ustava Pete francuske republike.

Preminuo je 1958. u Londonu u devedesetoj godini. Godine 2007. Okružni sud u Beogradu ga je rehabilitovao, a presudu iz 1946. proglasio ništavnom. Zaostavština Slobodana Jovanovića i dalje je ogromna. Njegov lik nalazi se na novčanici od 5000 dinara, a njegovo ime nose plato i jedan od amfiteatara na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave