NOVA IZLOŽBA MUZEJA U SMEDEREVU: Kako je kralj Milan Obrenović kao „grof od Takova“ putovao u Svetu zemlju (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

04. 12. 2023. u 18:00

U MUZEJU u Smederevu, nakon dve godine priprema, postavljena je multimedijalna izložba „Put na Istok kralja Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru“.

НОВА ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ: Како је краљ Милан Обреновић као „гроф од Такова“ путовао у Свету земљу (ФОТО)

Foto Muzej u Smederevu

Živopisno putovanje odvijalo se od 17. marta do 13. juna 1889. godine, prema starom kalendaru. Milan Obrenović je u pratnji najbližih saradnika krenuo na hadžiluk u Svetu zemlju, sa usputnim zadržavanjem u Carigradu, Bejrutu i Damasku, pod pseudonimom „grof od Takovaˮ.

- Grof od Takova putovao je „munjevitim" vozom, brodom, poštanskim kolima, jašući na konju, logorovao je u pustinji… Susretao je mnogobrojne ličnosti, od sultana u Carigradu, carigradskog i jerusalimskog patrijarha, beduina i maronita, do smederevskog berberina u Damasku - priča o neobičnom putu koaturka izložbe i muzejska savetnica Muzeja u Smederevu, dr Snežana Cvetković.

Foto Muzej u Smederevu

 

Prema njenim rečima, ideja i inspiracija za mzeološko putovanje na Istok  proistekla je iz knjige ađutanta kralja Milana i njegovog saputnika na putovanju- generala Mihaila Rašića . U izložbenoj postavci predstavljene su originalne fotografije sa putovanja, fotografije arapskog salona Starog dvora u Beogradu, kao i razglednice i fotografijae iz privatnih kolekcija.

- Ključna izložbena polazišta obuhvataju ličnost Milana Obrenovića, njegovu abdikaciju i motive za putovanje u Svetu zemlju, duhovni preobražaj na Hristovom grobu, percepciju diskursa Orijenta u srpskoj sredini i njegove uticaje na oblikovanje dvora i dvorske kulture u Kraljevini Srbiji krajem XIX i početkom XX veka - navodi koautorka izložbe dr Cvetković.

Foto Muzej u Smederevu

 

Izložba će biti otvorena do 15. marta 2024. godine. Ulaz je slobodan.

PROJEKAT TRAJAO DVE GODINE

Realizacija izložbene postavke finansirana je sredstvima odobrenim na osnovu dvogodišnjeg projekta na Konkursu za finansiranje projekata iz oblasti muzejskog nasleđa u periodu 2022/2023, Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije a projekat je sufinansirao Grad Smederevo.

Foto Muzej u Smederevu

 


DOKUMENTARAC O PUTOVANjU NA ISTOK

U režiji Tibora Varge snimljen je i dokumentarni film o ovom putovanju čija je projekcija upotunila važan kulturni događaj u smederevskom Muzeju. U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu urađena je digitalizacija knjige Mihaila Rašića „ Sa Nj.V. kraljem Milanom na Istoku“ koja je sada dostupna svim zaniteresovanim čitaocima.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!