PRE 40 GODINA PREMINUO JE VELIKI UMETNIK: Pogledajte kako mu se odužuju u ovom gradu (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 12. 2023. u 21:05

PROŠLO je 40 godina od smrti izuzetnog reditelja i teatrologa Jovana Putnika (1914-1983) iz Bele Crkve, koji je trajno obeležio rad srpskog pozorišta, a posebno, pozorišta u Kruševcu.

ПРЕ 40 ГОДИНА ПРЕМИНУО ЈЕ ВЕЛИКИ УМЕТНИК: Погледајте како му се одужују у овом граду (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:Krusevacko pozoriste

U ovom gradu se otuda velikog umetniku odužuju na najsrećniji način: organizacijom pozorišnog festivala, koji počinje večeras od 20 sati. Pod imenom „Dani male scene Jovan Putnik“ u Kruševačkom pozorištu će sve do 16.decembra biti izvedeno sedam predstava.

- Biće tu monodrama, autorskih projekata, komedija, drama, lep način da se prisetimo Jovana Putnika, koji je svojevremeno bio umetnički rukovodilac i režiser našeg teatra -  kaže Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

Foto:Krusevacko pozoriste

 

Festival otvara Akademija umetnosti Banja Luka, sa autorskim projektom Milice Dimitrijević „Kad se zavese spuste“, posvećen karijeri Radmile Savivićević, simbolično, rođene Kruševljanke. Dan kasnije, Nezavisna produkcija Beograd predstavlja se sa komadom u režiji Milana Neškovića - „Audijencija“.

Predstava „Vrpca“ Aleksandre Arizanović dolazi iz nezavisne produkcije i igraće se 13.decembra, dok je dan kasnije na repertoaru predstava „Balon“ u režiji Monike Romić i produkciji Teatra Vuk iz Beograda. Ista produkcija će imati predstavu i dan kasnije, „Čovečica“ u režiji Jasmina Večanski Kujundžić. „San o Mileni“, režiserke Jelene Bogavac (Udruženje umetnika artista Požarevac) na repertaoru je 15.decembra. Festival zatvara predstava Narodnog pozozorišta Pirot „Bajka o pozorištu“, čiju režiju potpisuje Miloš Jagodić.

Foto:S.Babović

 

Jovan Putnik je karijeru u pozorištu otpočeo još tokom studija na Filozofskom fakultetu i Muzičkoj akademiji u Beogradu. Usavršavao se na Institutu za pokret Rudolfa fon Labana u Laksenburfu, Studiju Meri Vigman u Drezdenu, Studiju sledbenika Dekura u Parizu. Režirao je u Beloj Crkvi, vodio više naučno - istraživačke projekte iz oblasti psihologije i logike, objavio na desetine radova iz teorije pozorišta i estetike.

U bogatoj karijeri, bio je i profesor Gimnazije u rodnom mestu, direktor Učiteljske škole u Vršcu, predavao je u Zagrebu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pozorišnoj akademiji u Beogradu, radio kao reditelj opere i drame SNP u Novom Sadu,ali i kao novinar „Pravde“,“Dnevnika“, „Večernjih Novosti“ i urednik Radio Beograda. Potpisao je više od 220 premijera, mnoge u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)