"BRANA" ALIJA ČERIJA U MSU: Program umetničkog filma nastavlja se ostvarenjem prikazanim na festivalu u Kanu

M.A.K.

20. 12. 2023. u 15:28

MUZEJ savremene umetnosti, U okviru Programa umetničkog filma (Artist's Film), predstavlja do 15. januara delo "Brana umetnika Alija Čerija.

БРАНА АЛИЈА ЧЕРИЈА У МСУ: Програм уметничког филма наставља се остварењем приказаним на фестивалу у Кану

Foto promo

Ovo ostvarenje umetnika koji živi i radi u Parizu i Bejrutu, i dobitnik je Srebrnog lava 59. međunarodne izložbe umetnosti, Bijenala u Veneciji, učestvovao je prošle godine na festivalu u Kanu.

Film će biti prikazan u Sali Miodrag B. Protić i to od ponedeljka do nedelje, u 12 i u 16 časova, odnodno četvrtkom u 14 i 18 časova, dok je utorkom muzej zatvoren. Radnja filmadešava se u Sudanu, blizu brane Merove. Glavni radi u tradicionalnoj ciglani koja se snabdeva vodom Nila. Svako veče tajno odlazi u pustinju kako bi gradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok se sudanski narod budi da bi dobio svoju slobodu, njegovo stvaranje polako počinje da dobija sopstveni život...

Inače, Čerijeve skulpture, crteži i instalacije istražuju vremenske pomake između drevnih svetova i savremenog društva. Koristeći arheološke artefakte kao polaznu tačku, ovaj autor istražuje granice ideologija koje čine osnovu nacija i mit o nacionalnom napretku. Njegov rad istražuje veze između arheologije, istorijskog narativa i procesa iskopavanja i premeštanja nasleđa, uzimajući u obzir kulturne objekte kao deo muzejskih kolekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)