BROD PLOVI IVANKOVAČKOM ULICOM: Monumentalni rad Nine Ivanović na fasadi Mašinskog fakulteta

M.A.K.

22. 12. 2023. u 14:41

MONUMENTALNI rad likovne umetnice Nine Ivanović, na kome je prikazan proces izgradnje broda, će povodom 75 godina Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta, biti promovisan u subotu, 23. decembra, u 13 časova.

БРОД ПЛОВИ ИВАНКОВАЧКОМ УЛИЦОМ: Монументални рад Нине Ивановић на фасади Машинског факултета

Foto promo

Delo pod nazivom "Brod (sekcija 1101)" nalaziće se na fasadi zgrade Stare toplane ovog fakulteta (Ivankovačka 5-7).

Najveći rad ove autorke koji je do sada postavljen u javnom prostoru, obuhvatiće tako sve faze u izradi broda- od ideje preko projektovanja i razrade tehničke dokumentacije, ali i završnu obradu, opremanje, porinuće i plovidbu. Izrađen je u osobenoj tehnici Ivanovićeve, između crteža, skulpture i instalacije. Tu tehniku izrade takozvanih prostornih crteža razvijala je od početka svog stvaralaštva, primenjujući je na motive vezane za prirodne i urbane pejzaže, prikaze svakodnevnice, radnika, kao i ekološke teme.

Višestruko nagrađivana

PRISUTNA na domaćoj likovnoj sceni od 2006. godine, Nina Ivanović, je dobitnica više nagarada, među kojima su one za crtež - Fakulteta likovnih umetnosti i Fonda Vladimir Veličković, kao i nagrade 57. Oktobarskog salona. Umetnica koja je diplomirala slikarstvo na FLU, realizovala je radove u javnom prostoru poput "Pejzaža" u italijanskom gradu Vitorio Veneto i svetlosne instalacije "Perači prozora" na prozorima KCB. Suosnivač je Umetničkog kolektiva U10.

Tokom istraživanja, Ivanovićeva je boravila u brodogradilištu, razgovarala sa inženjerima i tehničarima, upoznala procese i faze projektovanja i proizvodnje,osetila atmosferu koja vlada u velikim proizvodnim halama. Takpo je steka uvid kako izgleda brodogradnja, i to znanje prenela na crtež po kome je nastao umetnički rad. Kustoskinja projkta je Sanda Kalebić, rukovodilac ispred Katedre za brodogradnju doc. dr Stefan Rudaković, tručna saradnica Bojana Atlija. "Brod" sa fasade mašinskog fakulteta nasatajao je u saradnji sa brodogradilištem Vahali, uz pomoć varioca Jana Sklabinskkog, a instalaciju je na fasadu postavio Marko Miniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!