KOTRLJAMO SE PO VRELOM KAMENJU: Veljko Mićunović, reditelj, uoči sutrašnje premijere "Švejka" u BDP

V.STRUGAR

27. 12. 2023. u 12:44

STO godina od nastanka slavnog romana Jaroslava Hašeka "Doživljaji dobrog vojnika Švejka", njegova pozorišna verzija naći će se sutra premijerno na sceni Beogradskog dramskog: predstavu pod nazivom "Švejk" (sa Ozrenom Grabarićem u glavnoj ulozi) režirao je Veljko Mićunović, kome je ovo peti angažman u istoj kući. Novom naslovu prethodile su predstave "Život je pred tobom", "Smrt trgovačkog putnika", "Anđeli čuvari" i "Demokratija".

КОТРЉАМО СЕ ПО ВРЕЛОМ КАМЕЊУ: Вељко Мићуновић, редитељ, уочи сутрашње премијере Швејка у БДП

FOTO: Predrag Mitić/N.Skenderija

Redak naslov na ovdašnjem repertoaru (za razliku od zemalja bivše Jugoslavije) bio je izazov za našeg reditelja koji veoma uspešno i pažljivo gradi umetničku biografiju, birajući s dobrim razlogom i pisce i dela.

- To je verovatno najveći antiratni roman ikada napisan. Na trusnom području živimo već decenijama, a otkako sam se dogovorio da radim ovu predstavu, buknula su još dva rata u Evropi - kaže na početku razgovora Veljko Mićunović. - Pokušao sam da učitavam neku svoju priču, unutar one Hašekove o ličnoj odgovornosti pojedinca u sistemu, šta to on nosi i može da iznese na svojim plećima.

o Kažete da je to priča o "evrimenu", svakom čoveku u svakom vremenu?

- Švejk je ne samo "evrimen" nego i naš savremenik. Nadam se da će se to i osetiti u predstavi. Krećemo od atentata u Sarajevu, idemo duboko i odmotavamo taj tepih koji stiže gotovo do naših nogu danas. U nekim segmentima smo jako aktuelni, u nekim svevremeni, negde i na rubu političke korektnosti. S druge strane, insistirao sam da se držimo žanra i "guramo" satiru. Da ona stalno isplivava i održava se na površini, zapravo, pričajući o umetnosti preživljavanja u svakom vremenu. Nebitno da li je reč o Prvom ili Drugom svetskom ratu, da li je to neka muka ili nevreme, do kada se to prostire - mali čovek je prinuđen da se dovija poput neke jegulje. Da proživljava i preživljava i da olakšava sebi humorom. Jozef Švejk je za mene jedan od najdivnijih junaka u literaturi jer je potpuno poseban: nije heroj već čovek sa nekom svojom izvrnutom i apsurdnom logikom, samo njemu znanom, koja gledaoca uvlači u večno Hašekovo pitanje da li je Švejk idiot ili genije. I da li se kao riba provlači kroz sve te sisteme slučajno, ili je to jedan savršeni pazl...

o Šta će u vašem tumačenju dominirati?

- Ozren je tačno skenirao da nismo u nekom hermetičnom konceptu koji nagriza sistem i u svojoj hermetičnosti sam je sebi dovoljan, ali ni onako kako se uglavnom radio Švejk - malo pučki i zabavljački nastrojen, od vica do vica. Naprotiv, mislim da smo tematski fokusirani, a da nam situacije koje pravimo daju taj satiričan odnos. Publika može da predstavu shvati lekovito i da se smeje. Ipak, i da oseti tragikomičnost koja mi je bila nužna: onaj kovitlac koji u većini predstava pokušavam da pravim...

o Da li je stalno ratno stanje civilizacijsko prokletstvo? Neka "kafkijanska nit" vezuje većinu vaših predstava.

- Bolno je, ali i otrežnjujuće. Živimo u parmanentnom žarištu i na tom vrelom kamenju nekako se kotrljamo, misleći da držimo stvar pod kontrolom, a čini se da su stvari sve užarenije. "Kafkijansko vreme" za mene je inspirativno i u "Švejku", u apsurdu koji preplavljuje savremenu civilizaciju. Suprotstavljanje velikih sila dovodi do paradoksa, gotovo do vica, do situacija koje običnom svetu postaju i smešne. Nažalost, u svojoj suštini veoma je tužno. Zato u "Švejku" nema mnogo psihologizacije - to je galerija tipova u raznim situacijama. Provode nas kroz švejkovski karavan u kome svedočimo različitim vremenima.

o Svako vreme ima svog Švejka?

- Zbog toga on i jeste naš savremenik. Neko koji s jedne strane trpi, s druge šuruje, s treće zabavlja, a s četvrte - nema ništa protiv. Zato se i postavljaju neka velika pitanja. Koliko kao pojedinci iz svega toga izlazimo oštećeni? Glava nam je kao na nekom bilijarskom stolu: samo udaramo od martinele do martinele. Hoćemo li preživeti i uspeti da ne poludimo, nisam baš siguran. Ali, da olakšavamo sebi smehom koji je često i otrežnjujući, mislim da je nužno.

o Naslov ste sveli na jednu reč?

- To je zbog koncepta, jer dramatuški ne koristimo samo Hašeka nego i Brehta, kao i neke druge savremene materijale. Naravno da je Hašek baza i odrednica.

o Vaši "Očevi i oci" u Narodnom pozorištu doživeli su brojna priznanja, gostovanja i nesmanjeno interesovanje publike za svako izvođenje?

- Možda je bio rizik zbog balasta koji je stvarala predstava Ateljea 212, nastala u nevremenu devedesetih kada je priča sa odlaskom mladih u rat bila vrlo aktuelna. Naša predstava ima potpuno drugačije vizure i zato je našla svoj put. Estetski je pronašla lični pečat, a s druge strane, sačuvali smo ono što je ostavio veliki Selenić. Mi smo priču samo malo "pogurali" u današnji kontekst, želeći da stvar samo osavremenimo. Isti su nam odnosi, isti očevi, iste nedoumice i razmirice. Do fatalnosti. Kao i nekada, različiti politički stavovi, takođe do - fatalnosti. Naša raspolućenost živi do dana današnjeg.

o Šta je vaš sledeći rediteljski zadatak?

- u Srpskom narodnom pozorištu počinju u martu probe "Iskupljenja" Brane Šćepanovića. Glavnu ulogu igraće Boris Isaković. Divan roman, nepravedno zapostavljen, tumači ko su naši heroji i priča o uvek aktuelnom prekrajanju istorije.

Autorska ekipa

U novoj predstavi BDP, uz Ozrena Grabarića, igraju Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Ivana Vukmirović. Dramatizaciju su uradili Kata Đermati i Slobodan Obradović, scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Marija Marković Milojev, dok je kompozitor i autor songova Nevena Glušica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)