POETSKE BELEŠKE O STVARNOSTI: Fotografije Dejana Radovanovića u Galeriji Blok

M.A.K.

16. 01. 2024. u 16:36

ISTORIČAR umetnosti i konzervator Dejan Radovanović, predstaviće se izložbom fotografija u novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221),u petak 19. januara u 19 časova.

ПОЕТСКЕ БЕЛЕШКЕ О СТВАРНОСТИ: Фотографије Дејана Радовановића у Галерији Блок

Foto D.Radovanović

Rođen je u Beogradu 1958. godine, posle završenog Filozofskog fakulteta, od 1990. je radio kao istoričar umetnosti u sektoru istraživanja i dokumentacije Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, odakle je i otišao u penziju. Pored redovnih poslova u zaštiti i konzervaciji nepokretnog nasleđa u Vojvodini, učestvocao u evakuaciji kulturne baština sa ratom pogođenih teritorija u Hrvatskoj, a od 2001. do 2004. bio saradnik centra MNEMOSYNE, i uičestvovao u projketima urgentne zaštite priridne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Pored konzervacije i zaštite nepokretnih kulturnih dobara, objajvljivao je tekstove o primenjenoj i likovnoj umetnosti, prikaze izložbi, arhitektonskih i urbanističkih projekata.

Fotografijom se u profesionalnom životu bavi kao izvorom i objektom istraživanja, atribucije i ekspertize podataka, a privatno kao sredstvom beleženja i razumevanja okoline i vremena. Uz te fotografske beleške često kombinuje sopstvene poetske tekstualne haiku iskaze.

- Odnos autora prema motivu je najmanje dvojak - ističe Radovanović, povodom ove postavke. - Motiv oblikom ili položajem zaskoči i uhvati posmatrača, zavede ga i uzme mu u misao, gde počne igra kotrljanja grudve snega, ili pravljenja klupka od komadića konopca. I možda se završi lavinom, ili opsesijom...

Izložba će biti otvorena do 31.janara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)