U POTRAZI ZA DNOM: Radovi Dragiše Marinković u Galeriji `73

M.A.K.

24. 01. 2024. u 18:29

CIKLUS simbolično nazvan "Dno" umetnik Dragiša Marinković predszaviće na izložbi koja će biti otvrena u četvrtak 25. januara, u 19 časova, u Galeriji `73 (Požeška 83 a).

У ПОТРАЗИ ЗА ДНОМ: Радови Драгише Маринковић у Галерији `73

Foto promo

Rođen 1987. Marinković je osnovne i master studije završio u klasi Anđelke Bojović na Fakultetu likovnih umetnosti, a potom i doktorske studije kod profesora Radomira Kneževića. Do sada je imao 15 samostalnih i mnoge kolelektivne izložbe u zemlji i inostranstvu, a dobitnik i brojnih nagrada.

- Papiri postavljani na različite lokacije od rečnog dna, obale, vlažnog podruma, kiselog zemljišta u blizini fabrika, prolaskom vremena i pod uticajem spoljašnih faktora (toplote, vlažnosti, bioloških organizama u vazduhu i samom tlu), postajali su žive forme koje su se menjale, mutirale - piše u najavi postavke. - U ovom beskrajnom eksperimentu dualnosti sa elementima dekonstrukcije konstrukcije, razgradnje-gradnje, nestajanja-postajanja, poseban izazov za umetnika je bila količina njegovog ličnog prisustva-odsustva. U pokušaju da izmesti sebe iz sopstvene umetnosti, mnogi radovi tokom svoje izloženosti u novom-prirodnom okruženju su prosto nestali, što implicira da je sam proces primarniji od artefakta kao nekakve konkretne "estetske činjenice". Sama odluka na kom mestu, koliko dugo, kada i da li će proces biti prekinut, pa i samo posmatranje doveli su do narušavanja početne ideje umetnikove "odsutnosti".

Izložba će trajati do 6. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)