DIJALOG SA SOPSTVENIM DUHOVNIM BIĆEM: Izložba "Likovni dnevnici" u galeriji "Haos"

M.A.K.

24. 01. 2024. u 16:37

KALENDARSKU godinu U Galeriji Haos započće zajedničkom postavkom devet odabranih umetnika, pod imenom "Likovni dnevnici", koja će biti otvorena u utorak, 30. januara u 20 časova.

ДИЈАЛОГ СА СОПСТВЕНИМ ДУХОВНИМ БИЋЕМ: Изложба Ликовни дневници у галерији Хаос

Jasna Nikolić Foto Galerija Haos

U vitrinama će biti dnevnici, a na ekranima će se vrteti njihov sadržaj. Kao posebne crtačke celine, individualnih poetika, pred publikom će se naći intimnio zapisi tri umetnice - Jasne Nikolić, Ivane Aranđelović, Kristine Pirković; dva umetnika iz inostranstva - Paula Ruiza Neira iz Perua i Bogdana Pavlovića iz Pariza; jednog arhitekte- Đorđa Bobića; i trojice autora koji nisu više među živima - Vladana Radovanovića, Momčila Antonovića i Đorđija Crnčevića.

 Foto Galerija Haos

Đorđije Crnčević

- Svaraoci generalno, pogotovo vizuelni umetnici, imaju potrebu da beleže svoje ideje, prve zamisli, da proveravaju svoje namere, veštinu ruke i da kroz takve dnevničke zapise vode dijalog sa svojim duhovnim bićem iz koga crpe moguća rešenja - ističe istoričarka umetnosti Borka Božović, osnivač "Haosa". - Crteži, rađeni najrazličitijim tehnikama daju nam uvid u nešto intimno, poverljivo i omogućavaju nam da razumemo bolje kreativne procese. Neki od umetnika postižu sopstvene recepture i pretvaraju se u svojevrsne alhemičare likovnog govora. Drugi pak, kažu da njihovi crteži nisu crteži već svedočanstva, vrsta moralne muzike koju komponuju linijama, ali ne samo rukom, već pre svega emocijama i notama iz sopstvenog duhovnog sveta. Te dnevničke zabeleške ili vizuelna stovarišta, kako smo ih mi nazvali, snagom linije, dijalogom senki i svetla, te upotrebom boje i razigranim formama, bilo da su kroki, skice ili završene crtačke priče - svedoče o spoznajama umetnika, o njihovih istraživanjima, slutnjama, snovima, trenutnim igrama, o mogućim ishodima i udubljivanjima u samu suštinu. Uvek je na specijalizovanim izložbama bilo najviše interesovanja za sveske, skicen blokove, svojevrsne dnevnike likovnih stvaralaca .

Foto Galerija Haos

Moma Antonović

Prema mišljenju profesora i likovnog umetnika Čedomira Vasića, koji je napisao tekst za katalog, u prirodi svakog umetničkog stvaranja je potreba za istraživanjem, koje se u likovnoj sferi odvija kroz crtačke znakove, sačuvane u sveskama, rokovnicima, beležnicama, blokovima i blokčićima...

- Istovremeno, te zabeleške predstavljaju svojevrsne dnevnike umetnika i umetnica o njihovom raspoloženju, stanju duha, svesti ili nesvesti, ali i svedočanstvo o vidovima opštenja sa unutrašnjim i spoljašnjim svetom - ističe Vasić. - Različito od likovnom praksom inaugurisanog oblika "knjige umetnika" čiji su sadržina i forma pažljivo građeni sa određenom namerom, ovi nacrtani, naslikani, nažvrljani ili urezani zapisi, ručno ili industrijski ukoričeni u predmete koji se prelistavaju, imaju naizgled karakter intimnih i neobaveznih iskaza i sadržaja. Ali često, u njima se krije najdublja suština jedne umetničke ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)