KRITIČAR VLASTI: Pre 140 godina rođen ruski pisac Jevgenij Ivanovič Zamjatin

D.B.M.

01. 02. 2024. u 05:00

RUSKI pisac Jevgenij Ivanovič Zamjatin (1884-1937) danas je napoznatiji po romanu "Mi", jednim od prvih distopijskih u svetskoj književnosti. Zamjatin je zbog ove knjige morao zauvek da napusti rodnu zemlju, a ona je snažno uticala na Oldusa Hakslija ("Vrli novi svet") i Džordža Orvela ("1984").

КРИТИЧАР ВЛАСТИ: Пре 140 година рођен руски писац Јевгениј Иванович Замјатин

vikipedia

Zamjatin je rođen na današnji dan (1. februar) pre 140 godina u Lebedjanu, u porodici pravoslavnog sveštenika. Njegova majka bila je pijanistkinja. Posle briljantne mature u gimnaziji, uisao je Politehničku akademiju u Sankt Peterburgu.

Prve priče objavljuje 1908. i već na samom početku svog književnog delovanja dolazi u sukob s vlastima. Godine 1914. izdaje pripovijetku "Bogu iza nogu" - koju je Maksim Gorki jako cenio - zbog koje je pozvan na sud, dok je časopis u kojem je priča objavljena povučen iz prodaje. U godinama pre Oktobarske revolucije Zamjatin je radio kao inženjer brodarstva u Engleskoj. Posle objavljivanja romana "Mi", koji je shvaćen kao kritika tadašnje sovjetske vlasti, pisac je pao u nemilost. Veliku ulogu u njegovom spašavanju odigrao je Maksim Gorki koji je pomogao da se umesto u gulagu Zamjatin nađe u Parizu. Teško je podnosio odvojenost od svoje sredine i svoga jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)