SAMOUBISTVO U DELIMA BILJANE SRBLJANOVIĆ: Promocija knjige Predraga Jakšića U MPUS-u

V.V.S.

02. 02. 2024. u 14:05

U MUZEJU pozorišne umetnosti Srbije, u utorak 6.februara, Biće predstavljena knjiga Predraga Jakšića "Motiv samoubistva u dramskom stvaralaštvu Biljane Srbljanović" (Biblioteka "Sinteze" Sterijinog pozorja).

САМОУБИСТВО У ДЕЛИМА БИЉАНЕ СРБЉАНОВИЋ: Промоција књиге Предрага Јакшића У МПУС-у

foto Promo

Kako se u uvodu navodi, samoubistvo je jedan od ključnih, ako ne i ključni motiv u dramama Biljane Srbljanović. Između ostalog, ističe se, da je motiv samoubistva na različite načine prisutan u svim dramama ove autorke, da je i u podtekstu pojedinih drama, kao i da su neke od njih upravo drame o samoubistvu.

"Pokazujemo da je samoubistvo kao motiv uzročno-posledično povezano kako sa tranzicionim periodom jugoslovenskog (srpskog) društva u kojem su predmetne drame nastale, periodom kojim se autorka uglavnom bavi u svojim "domaćim" dramama, ali tako i sa potrošačkim, nihilističkim društvom Zapada (zapadne Evrope i Amerike), zbog čega njen dramski opus i uz pomoć ovog univerzalnog motiva dobija daleko veći značaj od društveno-istorijskog konteksta u kom je nastao" - navodi se, dalje, u tekstu.

Autor Predrag Jakšić (1972) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a zatim i na FDU (katedra dramaturgije), gde je završio i master studije. Doktorsku disertaciju "Motiv samoubistva u dramskom stvaralaštvu Biljane Srbljanović" odbranio je 2021. godine na istom fakultetu na naučnim studijama Teorija dramskih umetnosti, medija i kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)