EKSLIBRISI MILENKA D. ĐURIĆA: U KCNS veče posvećeno umetniku čija smrt u NDH nikada nije razjašnjena

J. S.

20. 02. 2024. u 10:16

U KLUBU Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada, u utorak, 20. februara (19 sati), biće promovisana knjiga „Ekslibrisi Milenka D. Đurića“ autora Olgice Stefanović i Dušana Salatića.

ЕКСЛИБРИСИ МИЛЕНКА Д. ЂУРИЋА: У КЦНС вече посвећено уметнику чија смрт у НДХ никада није разјашњена

KCNS /promo


O knjizi, objavljenoj u ediciji Ekslibris društva Vojvodine u Novom Sadu i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu, govoriće Sunčica Knežević, Vesna Bašić i autori, a u muzičkom delu programa učestvovaće Jana i Elena Crnomarković.

Ova publikacija sadrži 108 ilustracija, od kojih su 45 umetnikovi ekslibrisi (listići sa imenom vlasnika knjige), kao i naslovne stranice kataloga i novinskih članaka koje je objavljivao i druga značajna dokumenta o njegovom životu i stvaralaštvu.

Likovni umetnik Milenko D. Đurić (Zemun, 1894 - Zagreb, 1945) bio je veliki poznavalac ruske, vizantijske i srpske ikonografije ekslibrisa (male grafike). U Zagrebu je 1919. godine osnovao prvo grafičko Udruženje u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca "Kolegij jugoslovenskih umjetnika grafičara". Njegovim zalaganjem kao potpredsednika Udruženja, 1929. upriličena je prva izložba ekslibrisa na ovim prostorima.

Za Pravoslavnu kapelu Muške gimnazije u Zagrebu izradio je zidnu sliku "Oplenac" na kojoj su prikazani kralj Petar Prvi Oslobodilac i kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj. Posle dugogodišnjeg rada i bogatog iskustva, Đurić je objavio knjigu "Slikarske tehnike u crkvenoj umetnosti: kazein, tempera, fresko-seko, fresko, konzerviranje i skidanje fresaka, o čuvanju zidnih slikarija (Zagreb 1936)".

Njegova smrt u Zagrebu 1945. godine, u zlokobnom vremenu NDH, do danas nije rasvetljena.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave