PODSTREK I ZA MLADE GLUMCE: Komadom "Sladoled" otvorena Mala scena niškog pozorišta (FOTO)

J. Ćosin

03. 03. 2024. u 16:26

MALA scena niškog Narodnog pozorišta dobila je nove tribine i izgled, i juče je svečano puštena u rad. Premijera predstave "Sladoled" prva je na novoizgrađenoj Maloj sceni koju su posetioci mogli da vide.

ПОДСТРЕК И ЗА МЛАДЕ ГЛУМЦЕ: Комадом Сладолед отворена Мала сцена нишког позоришта (ФОТО)

Foto Ministarstvo kulture

Novi prostor niškog pozorišta trebalo bi da omogući prostor za rad i stvaralaštvo i mladim glumcima koji trenutno nemaju mogućnosti da budu stalni članovi ansambla Narodnog pozorišta Niš.

Malu scenu otvorila je potpredsednik Vlade i ministar kulture Maja Gojković koja je naglasila da se time ispisuju nove stranice istorije i da se otvara jedno značajno poglavlje ne samo za Narodno pozorište i grad Niš, već i za čitavu kulturnu scenu Nišavskog okruga i naše zemlje. Gojkovićeva je dodala da je počastvovana Zahvalnicom Narodnog pozorišta Niš, koju joj je uručio direktor ustanove Spasoje Ž. Milovanović, jer je to dodatni podstrek za nastavak zajedničkog ulaganja u kulturu i razvoj pozorišnog života širom Srbije.

- Jedno od prvih mesta na pozorišnoj mapi Srbije danas postaje bogatije za jednu novu scenu na radost glumaca, režisera i građana. Ovo je prva novoizgrađena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija. Tek dve godine prošlo je otkako su vođeni razgovori da se ovaj deo zgrade proširi, i evo u kratkom roku Ministarstvo kulture i Vlada Srbije izdvojili su za ovaj projekat 1,27 miliona evra i time pokazali da su ulaganja u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u jednom gradu i jednoj državi - istakla je Gojkovićeva.

Izgradnja Male scene nastavak je, kako dodaje, stalnog ulaganja Ministarstva kulture u infrastrukturne objekte širom Srbije.

- Uskoro će i u vašem komšiluku, u Pirotu biti otvoren novi veliki multifunkcionalni kulturni centar. Paraćin će dobiti Muzej staklarstva, jedinstven u ovom delu Evrope, Požarevac novu zgradu Galerije Milene Pavlović Barili, a Čačak Muzej košarke, takođe jedinstven na ovim prostorima - najavila je ona.

Scena iz predstave "Sladoled", Foto S. Ilić

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović podsetio je da je Niš dobio pozorište tek devet godina nakon pripajanja Srbiji i posle petovekovnog ropstva pod osmanlijskom vlašću.

- Narodno pozorište Niš osnovano je davne 1887. godine, 11. marta. Evo da spomenem samo dvojicu velikana: Stevan Sremac i Mihajlo Dinić kao prvi upravnik su formirali niško pozorište koje od tada radi do danas. Godine 1938. je završena zgrada pozorišta, 1956. godine dograđena i od tada do danas nikada temelj nije sređivan. Zato je ovo veliki trenutak - rekao je Milovanović.

On je istakao da u ovom trenutku u gradu Nišu ima skoro 60 mladih ljudi koji su ili završili ili završavaju jednu od pozorišnih akademija.

- Više su nego dobrodošli i oni i svi drugi koji su spremni da govore o umetnosti i svoju različitost pokažu na ovoj sceni - rekao je Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)