BIO JE GEOMETAR PRIČE: O pripovetkama Gorana Petrovića u Zadužbini Ive Andrića

D. Bogutović

15. 03. 2024. u 05:00

POVODOM Andrićeve nagrade 2006. godine Goran Petrović (1961-2024), veliki pisac i akademik koji je prerano otišao, istakao je da je priča ono što suštinski određuje i čini čoveka. Njegovom pripovedačkom opusu posvećena je jučerašnja tribina Zadužbine Ive Andrića, u čijem je Upravnom odboru bio nekoliko godina.

БИО ЈЕ ГЕОМЕТАР ПРИЧЕ: О приповеткама Горана Петровића у Задужбини Иве Андрића

Sećanje Tribina u Andrićevoj zadužbini, Foto ZIA

- Pisac Goran Petrović, jači od svake teme u svojem pripovedanju, ne uvek i u životnim prilikama, na skupovima i u susretima najčešće je ćutao, imao svoje mesto kad redovno dolazi u SANU i u Andrićevu zadužbinu, svuda gde je imao zadate obaveze, a niko od nas nije ni pomislio da on tako rano pomišlja kako će preći na drugu obalu, na onu odakle nema povratnih termina - rekao je akademik Miro Vuksanović, predsednik UO Zadužbine, i prisetio se njihovog poslednjeg razgovora, 23. januara, oko prednoćnih pola sedam:

- I ne sluteći da tada naši telefoni beleže ono što se neće ponoviti, rekao mi je da leži sam u bolničkoj sobi, da su uzeli uzorke, da očekuje da će među svojima biti kad stignu rezultati, sve na svoj način precizno sročeno, sporije no inače, s pauzama i kašljucanjem na kraju, zagonetno nagovestio da ima poslić za mene i da ćemo o tome kad se budemo videli, ali još nisam ni naslutio šta je hteo da zajedno rešimo i zato ću na još jedan način misliti o njemu.

Za Gorana Petrovića priča se neprekidno razvija, a pripovedanjem se može premeriti nesagledivost svih postojanja, naglasila je dr Mina M. Đurić, i istakla da su u njegovim pričama prisutni i film, i slikarstvo, i muzika, i to od šlagera, trube i ćemana, do kompozicija Betovena, Musorgskog, Šostakoviča. I zaključila da je Goran Petrović neprikosnoveni geometar priče.

Foto: Z. Jovanović

Govoreći o prvoj Petrovićevoj priči "Malo soli" iz 1983, dr Branko Vraneš je rekao:

- U pitanju je kratka proza o neželjenom, a opet neizbežnom sukobu između češkog dezertera Hudeka i srpskog vojnika Mihajla Lutovca sa početka Prvog svetskog rata. Priča započinje gustim lirskim opisom poprišta iz perspektive češkog dezertera, koja otkriva pripovedačevu volju da sagleda događaje iz ugla navodnog neprijatelja. Priča se, nakon tragičnog obrta, završava duboko ironičnim prikazom besmisla rata i kritikom ratnog profiterstva.

Petrovićeva zbirka pripovedaka "Razlike", za koju je i dobio Andrićevu nagradu, prema mišljenju dr Marka Avramovića, možda je i najintimnija njegova knjiga:

- Ona je to i topografski, i vremenski, i tematski, i sugeriše nam da je, zapravo, neka vrsta prave piščeve lične karte. Skupu su prisustvovale i Petrovićeva udovica Vera i ćerka Anđelka.

Ostavio trajnu vrednost

SAZNALI smo da je Goran Petrović učinio ono što pripada starcima, pomenutim i ostalim, da nije hteo nikakav pogrebni ispraćaj, da je u svoj ogromni mrak ćutanja hteo da ode sa što manje svedoka, da ga ne tražimo tamo gde ga nema, da ga nalazimo ovamo, na otvorenim stranicama njegovih knjiga, i to na više jezika istovremeno otvorenih, da ga čuvamo u sećanjima na susrete sa njim, ovamo gde je ostavio sve što ima razlog da bude trajna vrednost - rekao je Miro Vuksanović.

BONUS VIDEO: DR Novosti: Kada treba početi sa anti- age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!