PRVIH POLA VEKA SMEHA: Najavljeni program i koncept 50. Dana komedije u beogradskom Ateljeu 212

M.A.K.

16. 03. 2024. u 10:00

TOKOM 50 izdanja Festivala "Dani komedije" u Jagodini je izvedeno oko 400 predstava, u kojima je igralo oko 1.000 umetnika, pred 180.000 gledalaca!

ПРВИХ ПОЛА ВЕКА СМЕХА: Најављени програм и концепт 50. Дана комедије у београдском Атељеу 212

Foto promo

Ove podatke, koji nisu zamenarljivi ni za veće smotre, i veće kulture, izneo je juče, na konferenciji za novinare u beogradskom Ateljeu 212, umetnički direktor Nebojiša Bradić, predstavljajući jubilarnu pozorišnu smotru, koja će se ove godine održati od 20. do 27. marta, u organizaciji Kulturnog centra Jagodina.

Govoreći o festivalu, kako ga je nazvao, prazniku smeha, komedije i pozorišta, koji traje duže od pola veka (bilo je sezona kada nije održavan), ovaj reditelj i prošlodišnji selektor napravio je pređenje sa jednom prodavnicom u Danskoj, u koju se ne može ući ukoliko vam na ulazu ne skeniraju osmeh.

- Zato za "Dane komedije" treba pripremiti osmeh, jer samo vam je osmeh potreban - zaključio je Bradić, navodeći da će ovogodišnje priznanje za životno delo "Zlatni ćuran" pripasti glumici Olgi Odanović, a da je pred žirijem u kome su Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta, Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama i reditelj Đurđa Tešić, težak zadatak da naprave izbor najboljih iz selekcije koju je napravio Aleksandar Milosavljević.

Foto M.Anić

Aleksabdar Milosavljević, Zorica Stojinović, Nebojša Bradić

Ovogodišnji selektor, koji je autor monografije posvećene 50-godišnjici "Dana komedije", istakao je da se držao koncepcije ustanovljene na prethodnom festivalu (kada je obnovljen posle četvorogodišnje pauze, započete u vreme pandemije korone), koja je preispitivala ulogu komedije i smeha u današnjem vremenu. Prema njegovim rečima, u našim pozorištima je sve manje banalnog smeha, a sve više predstava koje nas teraju da razmišljamo čemu smo se to i zbog čega smejali. Bez ozbira da li je reč o komediji, ili nekom drugom žanru, ovaj kritičar ističe da je vrednost neke predstave upravo u tome koliko se dugo posle spuštanja zavese o njoj razmišlja.

- A kada se nečemu smejete, potvrđujete i sopstvenu superiornost nad tragedijom čovekovog bitisanja - zaključio je Milosavljević.

Festival otvara - Torlaković

GOVOREĆI o monografiji, Milosavljević je istakao značaj koji su za objavljivanje ovog izdanja imali njegov dizajner Slobodan Štetić i novinar iz Jagodine Živa Đorđević, koji je bio prisutan na svim "Danima komedije", od nastanka. Festival će otvoriti rođeni Jagodinac, a prvak pozorišta iz Sombora Saša Torlaković. U pratećem programu će u utorak, 26. marta, na Fakultetu pedagoških nauka predavanje "Priroda smeha" održati dramski pisac Nebojša Romčević. Biće održane i promocije monografije "Sa Cvejom", knjige "Drugih pet" (drame nagrađene na Festivalu praizvedenih predstava u Aleksincu), kao i novih brojeva časopisa "Scena" i "Ludus".

U njegovom izboru, tako će se pred publikom u Jagodini od sledeće srede igrati "Razvojni put Bore Šnajdera", u režiji Egona Savina (JDP), "Vanja, Sonja, Maša i ostali", u režiji Ksenije Krnajski (Atelje 212), "Bravo za klovna" u režiji Minje Peković (NP Sombor i SNP), "Ljubinko i Desanka" u režiji Milana Neškovića (NP "Toša Jovanović", Zrenjanin), "Radovan Treći" u režiji Vita Taufera (NP Sombor), "Bilo jednom na Brijunima", autorski projekat Kokana Mladenovića (Bitef teatar). U selekciji je i poslednja režija, prošle godine preminulog Jagoša Markovića - "Ćelava pevačica" (CK Tivat) i "Dečje povrede", u režiji Ivana Vukovića (Narodno pozorište, Beograd).

Jubilarni festival će, prema rečima direktorke Kulturnog centra "Svetozar Marković" u Jagodini, Zorice Stojinović, predstaviti i bogat i sadržajan prateći program. Na sam dan otvaranja, 20. marta, U Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba "Dani komedije - počeci i trajanje (1969-1972-2023)" i predstavljena monografija "Pola veka borbe za smeh - Dani komedije, prvih pedeset godina", dok će u subotu, 23. marta na Fakultetu pedagoških nauka biti održan okrugli sto na temu "Šta je danas smešno?", na kome bi trebalo da uzmu učešće mnogobrojni naši kritičari, teoretičari i pozorišni umetnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)