SLIKA „ŽIVE GEOMETRIJE“ : Izložba slika Jozefa Klaćika u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu

S. B.

24. 03. 2024. u 21:08

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu (Arse Teodorovića 11), otvorena je izložba umetnika Jozefa Klaćika (75), dobitnika nagrade „Koreni“ za prošlu godinu i njegovih pet decenija na likovnoj sceni.

СЛИКА „ЖИВЕ ГЕОМЕТРИЈЕ“ : Изложба слика Јозефа Клаћика у Заводу за културу војвођанских Словака у Новом Саду

S.B.

Izuzetno plodan autor, koji je samostalno izlagao više od 30 puta i učestvovao na mnogobrojnim likovnim kolonijama i kolektivnim izložbama, predstavio je novi ciklus radova, koji se nadovezuje na prethodno stvaralaštvo i istraživanja u protekle dve i po decenije.

Po rečima Save Satepanova, likovnog kritičara, Klaćikov umetnički opus je jedan od najdinamičnijih u vojvođanskoj likovnoj umetnosti, s obzirom na činjenicu da je sa lakoćom prelazio iz ciklusa u ciklus i uvek bio logičan i „u pravu“ sa svojim reakcijama.

- Klaćik je od preciznog fotorealizma iz sedamdesetih godina prošlog veka,  postao jedan od najznačajnijih neoekspresionista, urbanim duhom i brzim pregledom slike. Na njegovim radovima, složenim motivima, sve je jasno, iako je na ivici apstrakcije. Među prvima je došao do geometrije, suprotstavio se destrukciji novim estetskim sistemom i načinom poimanja sveta, oblicima koji se ne završavaju, već predstavljaju vrstu žive geometrije. Svojim stvaralaštvom u novom izazovu, Klaćik ne priča sadržaj, nego nudi sliku a novom izložbom ne sumira, nego nastavlja da radi svakodnevno- obrazložio je Stepanov.

Izložba dela Jozefa Klaćika može da se pogleda do 22. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu