UM U SLUŽBI PRAVOSLAVLJA: U Šapcu promovisana knjiga "Od majke do crkve" novinara "Novosti" Vladimira Mitrića

B. Milošević

30. 03. 2024. u 22:34

KNjIGA "Od majke do crkve" Vladimira Mitrića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Šapca, Loznice, Republike Srpske i BiH, održana je u prepunoj sali Šabačkog pozorišta. Diplomirani teolog Predrag Vujević, programski direktor CK "Filip Višnjić" iz Ugljevika, rekao je da je osnovna poruka ove knjige da je "majka biće najsličnije Bogu".

УМ У СЛУЖБИ ПРАВОСЛАВЉА: U Šапцу промовисана књига Oд мајке до цркве новинара Nовости Vладимира Mитрића

Foto: Privatna arhiva

- Autor govori o hrišćanskoj ljubavi prema Bogu i bližnjima koja je najsličnija majčinoj ljubavi prema detetu, jer kao što majka bezuslovno voli svoje dete, tako i Hristos od nas traži da bezuslovno volimo jedni druge. Bog je ljubav i takvu ljubav traži od nas da razvijamo kako prema Bogu, tako i prema bližnjima - rekao je Vujević.

Književnik Nikola Deura kaže da je malo knjiga u kojima ima ovoliko duševne lepote i samilosti, malo je knjiga kao ova, koje toliko mnogo liče na neki lični Novi zavet, na neko lično jevanđelje, što joj daje posebnu vrednost.

- Ovde je intelekt u službi logosa našeg pravoslavlja, u službi moralnog diskursa i očovečenja našeg plemena, izgubljenog u vremenu i prostoru - ističe Deura.

- Pišući o sebi, o svojoj majci, i svojoj crkvi u Lipnici, Mitrić kazuje neke istine, koje se nas mnogo tiču. Ovaj hroničar i arhivar Loznice i Podrinja s neviđenom ljubavlju i pijetetom kazuje ovu svoju hrestomatiju takvom silinom da nas ostavlja bez daha. Akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine rekao je da Mitrić ispoljava veliku ljubav prema crkvi koju naziva "naša Crkva", ističući da ga je u veru prvo uputila nedavno preminula majka Marica, a da ga je bogomolja povezala sa svetinjama kakve su Tronoša i Tavna, kod Bije - ljine, a one sa svimtakvim i sličnim biserima pravoslavlja i hrišćanstva.

Uz brojnu publiku, promociji je prisustvovao gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je ocenio da je knjiga slika vremena prošlih i današnjih, u kojoj se vidi kako se razvijao odnos vlasti prema Crkvi, njenim velikodostojnicima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima. Knjiga je, inače, prvi put predstavljena u Ugljeviku, u Republici Srpskoj, što je bila piščeva želja.

Mnogi plakali

VELIKA je radost i zadovoljstvo kad na promociji jedne knjige dođe više od 400 ljudi i kad sve prođe nekako svečano, lepo i posebno emotivno - utisci su Mitrića.

- Mnogi su istakli snažne emocije u ovoj knjizi, a većina njih tvrdi da su plakali dok su je čitali. Doktorka Gordana Tešić Petrović je rekla da je sigurna da je naslov knjige "Od majke do ckrve" d o š a p n u o sami Bog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)